Lukijoilta: Rintamaupseerille olisi nyt tilaa

Mikä rintama? Missä? Onko käynnissä jokin kamppailu?

Olen nimennyt yhteiskunnallisen todellisuuden pääkäsitteeksi turvallisuuskulttuurin. Se merkitsee toimivaa yhteiskuntaa kaikenlaisten kaaos- ja repivyyspaineiden alla.

Toimistoupseereita ja esikuntaälykköjä tarvitaan aina. Sitä en kiistä. Sitä ihmettelen, kun en tunnista ainoatakaan nykytodellisuuden rintamaupseeria, joka omasta pätevyydestään päin tarkastelisi yhteiskunnan tilaa ja sen uhkia kokonaisvaltaisesti.

Ongelma saattaa olla ainoastaan minun. En ole vain tietoinen. En ole huomannut. On toki selvä asia, että rintamarohkeutta pitää edellyttää muiltakin kuin upseereilta. Kaikkien täytyisi uskaltautua astumaan epämukavuusalueelle.

Kirjoituksessani rintama tarkoittaa epämukavuusaluetta.

Maailma on hyvin repivässä tilanteessa. Vaikka on kulkutautipandemia, on väestönlisäys valtava. Pekka Kuusi kiinnitti siihen huomiota vuonna 1982 julkaistussa teoksessa: Tämä majurin maailma korjaan, Tämä ihmisen maailma.

Elonkehä oireilee.

Suomen suuri vaara on se, että maa nimetään väistöalueeksi minne äkisti tulee niin suuri määrä saapujia, että yhteiskunnan toimivuus heikentyy oleellisesti.

Äärimmäiset sääolot kysyvät huollon kestävyyttä. Kansainvälisten rikollisjengien leviäminen on painava asia. Ne hyödyntävät myös nuorten epätoivoa. Pelottaviin kysymyksiin kuuluvat hurmosilmiöt uskonnollisin tai muin perustein.

Tässä olisi kovasti tilaa jollekin rempseälle rintamaupseerille, joka harjoittaa selkokieltä.

Sanotaanko iältään vaikkapa nelikymppiselle.

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi