Lukijoilta: Robin Hood -vero

Valtio kompensoi huonommin pärjääviä kuntia niin kutsutulla ”Robin Hood -verolla”, jota myös tasausveroksi kutsuttaneen. Sillä katetaan mm. köyhyyden ja syrjäytymisen estämiseen koituneita kuluja maamme erinäisissä kunnissa.

Suomen köyhyyden- ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin Suomen köyhyysraportti 2018, kertoo maamme 630 000:sta alle 1 200 euroa nettona kuukaudessa ansaitsevasta pientuloisesta elikkä köyhästä kansalaisesta vuonna 2016.

Suomen Kuvalehdenkin taannoisessa numerossaan siteeraaman Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui vuonna 2018 yli 890 000 ihmistä, joilla on köyhyys- tai syrjäytymisriski. Tämä koskee kokonaista 16,4 prosenttia maamme 5,5 miljoonaisesta väestöstämme ja se on paljon.

Suomi on sitoutunut EU:n jäsenvaltiona köyhyyden- ja syrjäytymisen estämiseen valtiohallinnon tasolla konkreettisten tulosten ollessa vähäisiä. Niitä ei ole laisinkaan, joten olemme valtiona valovuosia ”Lyckolandet” Norjaa ja ”Folkhemmet” Ruotsia jäljessä köyhyyden- ja syrjäytymisen estämisessä.

EU:n puheenjohtajamaana Suomen tulisi ottaa ko. asia pikaisesti agendalleen, viemällä asia julkiseen poliittiseen jäsenmaiden välisiin keskusteluihin, joiden myötä toivon mukaan myös konkreettisiin tekoihin köyhyyden ja syrjäytymisen estämisiksi.

Raimo Rönkkö

Somero

Kommentoi