Lukijoilta: Roboteista vanhusten hoivaajia

Teollisuudessa robotit pääasiassa vain istuvat paikallaan ja ovat yksikätisiä. Ne on opetettu tekemään tiettyä työvaihetta toistuvasti.

Ihmistä arkiaskareissaan auttavan robotin pitää olla viisaampi ja ihmismäisempi, humanoidirobotti. Sillä täytyy olla jonkinlaiset jalat, kädet, aistit ja tekoäly.

Miksi näitä robotteja tarvitaan?

Syntyvyys on laskenut sotien jälkeisistä vuosista pikkuhiljaa alle puoleen. Tämä on johtanut siihen, että aina eläkkeelle siirtynyt ikäluokka on ollut suurempi, kuin tilalle kouluista valmistunut ikäluokka. Väestö on ikääntynyt.

Sote-palveluistakin lähdetään eläkkeelle. Keskielinikä vielä nousee, mutta ei vastaavasti eläköitymisikä. Ollaan pidempään eläkkeellä.

Lisäksi vanhusten vaativan hoidon palvelutaloissa pitää nostaa hoitajamitoitusta. Hoitajien pitää kuitenkin voida keskittyä koulutustaan vastaavaan työhön.

Myös kodinhoitajilla on jo nyt liian vähän aikaa asiakasta kohden. Tarvitaan robotti auttamaan kotiinkin.

Koska ulkomaalaisia hoitajia vierastetaan, niin sitten pitää ainakin sallia työperäisten hoivarobottien maahanmuutto. Ne ovat kyllä palkan suhteen sitä paheksuttua halpatyövoimaa.

Vaikka robotti on kallis tullessaan työpaikalleen, niin se on halpa siihen verrattuna, kuinka paljon ihminen tulee maksamaan kasvaessaan ja oppiakseen lapsesta lähtien osaavaksi työntekijäksi.

Robotilla on paljon muitakin etuja ihmiseen verrattuna. Tarvittavat opit, ohjelmat, voidaan syöttää kätevästi bitteinä. Se tekee kolmivuorotyö ilman palkkaa ja lomia. Ruoaksi vain sähköä.

Sille voidaan ohjelmoida vaikka kuinka monta kieltä, joita ihminen joutuisi opiskelemaan vuosikausia.

Jos robotin nivel kipeytyy, niin se on paljon helpompi vaihtaa kuin ihmisen nivel sairaslomineen. Voidaan vaihtaa jopa aivot, prosessori. Eikä tarvitse maksaa eläkettä.

Äskettäin oli Ilkka-Pohjalaisessa juttu, jossa kerrottiin, että Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on jo kaksi humanoidirobottia opiskelemassa hoitotyötä ja kotoutumassa suomalaiseen kulttuuriin.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi