Lukijoilta: Ruoka ja asuminen pahimmat saastuttajat

Kuuntelin ja katselin Suomen johtavan ilmastonmuutoksen asiantuntijan Mika Anttosen esityksen tulevaisuuden näkymistä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Mukaillen hänen sanomaansa: Meillä on yksi maapallo. 50 vuotta sitten meitä ihmisiä asui maapalolla 4 miljardia, nyt 8 miljardia ja väestö kasvaa koko ajan.

Energiatarpeesta 80 % tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, ja mitään nopeaa muutosta ei tapahdu lähivuosina. Vaikka pidetään mahtavia kokouksia ja sovitaan suurista päästövähennyksistä, niin mitään ei voi tapahtua, ennen kuin tutkimus ja tiede kehittävät ihan uusia tapoja energiatarpeen korvaajaksi.

Ja se suuri mullistus on vety sekoitettuna ilmasta imettäviin sinne kertyneisiin saasteisiin.

Ei hän ihan sanatarkasti näin sanonut, mutta tarkoitti myös sitä, että on suomalaisilta todella typerää lopettaa turpeenpoltto ja korvata se toisella fossiilisella, eli puulla. Puu on sitä paitsi suurempi saastuttaja kuin turve.

Huutava typeryys näyttäytyy juuri tällä hetkellä siinä, että Suomeen tuotiin viime vuonna 3 miljoonaa kuutiota haketta Venäjältä. Tällä typerällä päätöksellä tehdään tuhansia turveyrittäjiä työttömäksi. Ja tätä päätöstä nuoret kansanedustajat Kurvinen, Kivisaari ja Savola ovat olleet tekemässä.

Sitten näihin pahimpiin saastuttajiin. Ruokaa me ihmiset tarvitsemme jokainen ja joka päivä. Mitä siinä voi tehdä yksilö?

Ruokahävikki on helppo ja yksinkertainen keino. Syö sen, minkä ostaa ja syö sen, minkä lautaselle laittaa. On jokin tilasto, että ruuasta noin 8 % menee jätteisiin. Toinen on liikasyönti, eli lihavuus. Siitä on tutkimus, että 43 prosenttia suomalaisista on liikalihavia ja amerikkalaisista yli puolet. Nämä kaksi keinoa eivät tarvitse mitään ”viheriää” aatetta, aivan tavallinen maalaisjärki riittää.

Sitten asuminen. Täällä edelleen niin kylmä, että ”tupa” pitää jokaisella olla. Mutta niiden tasosta ja koosta voi tinkiä. Vielä nuoruudessani ja paljon sen jälkeen meitä nukkui monta henkeä samassa huoneessa ja hyvin sovittiin. Nyt pitää olla kaikille oma huone ja hyvä ettei oma WC:kin.

Kaikilla ”rikkailla” pitää olla toinen tupa järven rannalla ja kolmas Lapissa.

Ennenkin oli huviloita, mutta ne olivat kesäasuttavia pienikokoisia ja yksinkertaisia. Nyt kakkos- ja kolmosasunnot ovat varusteluja, joissa on aina peruslämpö päällä energiaa kuluttamassa ja ilmaa pilaamassa.

Paljon olisi tehtävissä ihan yksityisen ihmisen keinoin, mutta tuo typerä vouhotus, se pitää lopettaa.

Seppo Ylilammi

Kortesjärvi

Kommentoi