Lukijoilta: Ruokaraati Vaasaan minimoimaan ruokahävikkiä kouluissa ja oppilaitoksissa

Olisiko mahdollista, että Vaasassakin aloitettaisiin kokeilemaan kouluissa toimivaa ruokaraatia?

Useilla paikkakunnilla ympäri Suomea on asiaa kokeiltu ja saatu tosi hyvää palautetta. Näin me Vaasassakin saisimme koulujen oppilaat mukaan keskustelemaan, antamaan palautetta ja jopa mullistamaan ruokailutottumuksiamme ja mikä parasta, näin saisimme edelleen minimoitua hävikkiruoan määrää.

Ruokaraatien tavoitteenahan on kehittää koulujen ja oppilaitosten ruokalistoja niin, että nimenomaan ruokahävikki pienenisi. Ruokaraadin tarkoituksena on, että ruokalistalla pidetään mielekkäitä annoksia, jotka maistuvat mahdollisimman monelle.

Esimerkiksi Kouvolassa hävikkiä tulee oppilasta kohden 0,3 kiloa viikossa. Raadin palautteita seurataan lounaslistoja suunniteltaessa tarkasti. Saadun palautteen perusteella kehitetään ruokalistoja ja reseptejä.

Kouvolassa kaupungin perustamat ruokaraadit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa. Toisen asteen koulutuksen ruokaraadin jäsenet ovat kaupungin lukioiden ja seudun ammattiopiston opiskelijoita ja opettajia sekä ruokapalvelujen edustajia. Ajatuksena on, että jokainen jäsen tuo kokemuksia omalta alueeltaan. Palaute on yleensä liittynyt ruoan maistuvuuteen ja rakenteeseen.

Raatilaiset testaavat sekä uutta että vanhaa. Kuten tiedämme, ruoasta ja sen maistuvuudesta on yleensä yhtä monta mielipidettä kuin on maistajaakin.

Ruokahävikin minimoimiseksi ei ole tehty vielä kaikkea. Siksipä koulujen ruokaraati on yksi askel kohti ruokahävikin vähentämistä. Jos homma toimii Kouvolassa, niin miksi sitten ei Vaasassa.

Luonnonvarakeskuksessa on jonkin verran tutkittu koulujen ruokahävikkiä. Alueellisia eroja ei yksittäisten tutkimusten mukaan juurikaan ole, mutta mitään kattavaa ja tuoretta valtakunnallista tutkimustietoa koulujen ja oppilaitosten ruokahävikin määrästä ei ole. Joka tapauksessa jokainen askel ruokahävikin pienentämiseksi on myös iso ekoteko.

Risto Helin

Vaasa

Kommentoi