Lukijoilta: Ruotsalaisten asenne korona-virukseen on pelottava

Suomen tartuntatautilaki antaa seikkaperäisesti ja selvästi neuvoja ja määräyksiä, miten vaarallisten tartuntatautien leviämistä pitää torjua. Hallituksemme on noudattanut lakia hyvin ja loistavalla tuloksella, tähän saakka, pitää valitettavasti lisätä.

Ainoa selvä moka on, että hallitus kuunteli väärää ”asiantuntijaa” hengitysmaskien hyödystä. THL on ilokseni liikkumassa kohti oikeaa ja tietopohjaista asennetta maskien suhteen.

Ruotsissa on laki ”smittskyddslagen”, jonka sisältö on pitkälle samanlainen kuin meidän laissamme. Luettuani (nopeasti) molempien maiden tartuntatautilakia en mitenkään voi ymmärtää, että Ruotsin valtion epidemiologi Anders Tegnell on noudattanut Ruotsin lakia, ei lähimainkaan.

Ruotsin laki määrää, että Kansanterveysvirasto on velvollinen järjestämään tartunnan jäljittämisen, jos tauti on vaarallinen. Tegnell ei ole omin voimin tullut siihen tulokseen, että covid-19 on vaarallinen tauti, vaan piti tulla määräys hallitukselta, että nyt tartunnan jäljittäminen on organisoitava. Mielestäni mahdoton tehtävä tässä vaiheessa.

Ei Suomen eikä Ruotsin tartuntatautilaki anna tilaa vaihtoehtoiselle strategialle, taudin leviäminen pitää estää. Piste.

Tegnell on mielestäni valintatilanteessa suosinut vaihtoehtoa, joka edesauttaa taudin leviämistä. Esimerkiksi hoivakotien hoitajat eivät tarvinneet minkäänlaista suojavarustusta, julkisessa liikenteessä ei tarvinnut käyttää hengitysmaskeja, ei myöskään lentokoneissa, koska ”mikään tutkimus ei kerro, että niistä olisi hyötyä.”

Tietenkään ei löytynyt tutkimustuloksia, koska nykyinen koronavirus on aika uusi. Tällä hetkellä on kuitenkin kiistatonta, että hengitysmaskit vähentävät tartuntoja noin 50 prosenttia.

Tegnell on kategorisesti ollut vastaan rajoituksia ja hän edelleen on sitä mieltä, että kaikki muut ovat väärässä ja oikeastaan tyhmiä. Heitä, jotka ovat totisesi huolestuneita Ruotsin surkeista tilastonumeroista, hän kutsui ”alarmisteiksi ”.

Tegnellin ajatus on ilmeisesti, että otetaan isku vastaan nyt niin, että myöhemmin on hyvä tilanne. Kukaan ei vielä tiedä, antaako tauti sen sairastaneelle immuniteetin ja kuinka pitkäksi ajaksi. Vaikka immuniteetti olisi sataprosenttinen ja elinikäinen, ongelma on, että ne, jotka silloin hyötyisivät, eivät ole niitä tuhansia, jotka ovat kuolleet väärien neuvojen takia.

Suomen laki sanoo, että ”ketään ei saa tuomita kuolemaan”. Ruotsin pääministeri, ulkoministeri ja sisäministeri ovat äänekkäästi kertoneet, että Ruotsin strategia on hyvä. Ei minun mielestäni ja vaikka olisikin, se on lain vastainen.

Yksi epämiellyttävä ilmiö, joka saattaa tulla meillekin kalliiksi, on että Ruotsin kansa on jakautunut kahteen leiriin, vähän niin kuin USA:ssakin. Ovat vanhat ja riskiryhmiin kuuluvat yhdessä leirissä ja nuoret ja terveet, jotka ovat vastaan kaikkia rajoituksia. He eivät välitä turvaetäisyyksistä, käskevät vanhat ihmiset menemään kotiin ja kiusaavat ja huutavat törkeyksiä varsinkin niille, jotka käyttävät maskeja.

Kun ensimmäisen kerran kuulin, että Tegnelliä ylistetään maan pelastajana ja häntä palvotaan, ajattelin, että eihän Tegnell ole pelastanut ketään. Ei meinannut mahtua päähäni, että juuri sen takia hän on sankari.

Tegnellin ihailijat provosoivat muita olemalla intiimisesti lähekkäin, juomalla samasta lasista ja mielellään osoittavat, että heitä ei pelota mikään. On kauhukuva, että nämä Tegnellin opetuslapset pääsisivät vapaasti Suomen.

Fakta on, että kaikkea ei vielä tiedetä covid-19-taudista. Sahlgrenska Akademin on tehnyt pienen tutkimuksen käsittäen noin 50 ihmistä, jotka ovat kärsineet taudin ja saman verran vertailuihmisiä.

Verikokeista on saatu tuloksia, jotka viittaavat siihen, että covid-19:n kärsineet ovat saaneet eri asteisia aivovammoja. Ovatko ne tilapäisiä vai pysyviä, ei vielä tiedetä.

Ruotsin pääministeri on sanonut, että ”jokainen kuolema on traaginen”. Mutta vasta silloin, kun kannatusluvut kääntyivät laskuun, tilanne tuli niin traagiseksi, että viruksen leviämisen tutkiminen komennettiin käyntiin.

Ruotsissa käydään silloin tällöin keskustelua koe-eläinten käytöstä lääkkeiden kehittämisessä eettisesta näkökulmasta. On uskomatonta, että samassa maassa saadaan tehdä tartuntatautien strategioiden täysmittainen kokeilu vaikka tuhansia kuolee ja koko toiminta on voimassa olevan lain vastainen.

Viime viikkojen aikana uusien tartuntojen määrät ovat lähes koko Ruotsissa olleet ”maailman luokkaa”. Vain Etelä-Amerikassa ja pienellä alueella Afrikassa tartuntavauhti on ollut yhtä korkea, 120 tartunta sataa tuhatta asukasta kohden.

Tegnellin selitys on, että testien määrää on lisätty ja sen takia kuva vääristyy. Oikea sanojen valinta on, että nyt kun poliittinen oppositio on niin äänekkäästi vaatinut lisää testejä, epidemian todellinen laajuus Ruotsissa selviää.

On pelottavaa, että maailman mallidemokratiassa piilotellaan totuutta, rikotaan selvästi lakia, pääministerin ja hallituksen tuella, haukutaan varovaisia naapureita ja osa Ruotsin asukkaista käyttäytyy anarkistisesti.

Daniel Paro

Koivulahti, Mustasaari

Kommentoi