Lukijoilta: Saako kansa tietää?

Tänään ihminen on melko myllyssä lähtiessään valtakunnan politiikkaan. ”Keskustelu” on pinnallistunut, eikä ollenkaan ratkaise mitä sanoo, vaan miten sanoo. Elämme lööppien hallitsemaa aikaa, jossa pärjää tyhjällä puheella.

Ei kansa tiedä.

Se alkoi mennä vikaan, kun poliitikot lähtivät esiintymään Bumtsibumeissa ja mitä näitä höpöjuttuja onkaan. Simo Rantalainen kysymässä Martti Ahtisaarelta suorassa lähetyksessä: Kusitteko housuihinne?

Päättäjät antavat paljon aihetta pinnalliseen reposteluun, koska ovat ihmisiä, heikkouksineen kaikkineen. Luin viimeksi eduskunnan entisen talouspäällikön muistelmia. Raadollista oman edun tavoittelua, liian kanssa. Se ei kuitenkaan ole koko kuva.

Median vastuu on kiistaton, eikä se vastuutaan kanna. Painopisteiden valinnassa ei ratkaise asian merkitys yhteiskunnalle, vaan huomioarvo tyyliin isoin läjä kerää eniten kärpäsiä. Some luo vielä oman totuutensa.

Toimittajilla ei ole kiinnostusta tai edes aikaa syventyä, pinnallinen raapaisu ja oikotie houkuttelevat. Surullista on, että se suurille joukoille riittää.

Edellisellä kaudella keskustassa ei juuri keskusteltu, vaan edettiin yritysjohdon malleilla. Muutama näyttävä virhe lisäsi taakkaa. Hyvät teot jäivät varjoon. Vaikkapa johonkin Kainuuseen meni miljardi valtion rahaa, silti molemmat keskustan edustajat putosivat.

Arkinen eduskuntatyö on vähemmän kiinnostavaa, kuin mitä joku T. Hakkarainen tekee pikkujoulussa. Ja aina löytyy kansamme valittujen itse nostamia puheenaiheita; homoliittoja ja vieraslajeja. Pikkujoulujen välillä.

Juttelin Juha Rehulan kanssa. Fiksu, omistautunut mies. Ei hänenkään panostustaan uurnilla muistettu. Politiikassa kestää vain luja. Kova murtuu ja löysä sortuu.

Katri Kulmuni on luja. Tiukassa paikassa hänen silmänsä siristyvät aavistuksen verran ja alkaa painava argumentointi. Media seuraa nyt gallupkäyriä. Ellei selkeää muutosta tapahdu, jo tällä viikolla jatkuu Ylen ja HS:n lempirepostelu. Keskusta tuhon tiellä. Media pelaa koko ajan äärilaitojen pussiin.

Arvioin jatkon niin, että asiallisella politiikalla, välttämällä pinnallisuuden ansoja, keskusta kykenee palauttamaan järkevien ihmisten uskon itseensä. PS:n populismi ja median pintaliito eivät voi kestää – tai sitten maa on todella hädässä.

Jarmo Lintala

Seinäjoki

Elämme lööppien hallitsemaa aikaa, jossa pärjää tyhjällä puheella.

Kommentoi