Lukijoilta: Säätytalon Selviytyjät

Olemme juuri saaneet todistaa politiikan shakkia parhaimmillaan. Shakissa tilanne voi muuttua jo yhden siirron jälkeen joko nerokkaaksi suunnitelmaksi tai onnettomaksi virhearvioinniksi.

Ensimmäinen merkittävä siirto oli kuntavaalien siirtäminen kesäkuulle. Se toteutettiin, jotta vallassa olevat hallituspuolueet saisivat paremmat kannatuslähtökohdat.

Pääministeripuolue olisi voinut vaikuttavuudellaan estää vaalien siirron, mutta se halusi sitä itsekin. Oliko se viisasta?

Jos vaalit olisi pidetty ajallaan, olisi SDP saanut hyvän tuloksen. Nyt keskusta veti SDP:n kölin alta riihikarkeloissa, ja tilanne muuttui huonommaksi, koska työttömien etuisuudet tulevat heikkenemään.

Tv-formaatti Selviytyjät tuli mieleen, kun seurasi Säätytalon Selviytyjien riihineuvotteluja.

Tuossa televisioformaatissa juonitellaan ja luodaan ”liittoja”, jotta saataisiin joku heikko kilpailija pois pelistä. Nyt vain kävi niin, että tuo ”heikko” kilpailija olikin laittamassa kaikki kotimatkalle.

Keskusta osoitti erittäin vakuuttavaa poliittista pelisilmää ja käytti tilanteen hyväksi. Jos Marinilla olisi ollut Saarikon neuvottelukyvyt viime kesän Euvostoliiton elvytysrahastoneuvotteluissa, olisi Suomi saanut toisenlaisen neuvottelutuloksen. Nyt se on katastrofi.

Perustuslakivaliokunnan päätös hyväksyä ainoastaan 2/3 enemmistö eduskunnassa oli merkittävä siirto, mutta sitä seurasi kokoomuksen erikoissiirto heti perään. Puolue kertoi äänestävänsä tyhjää.

Siirtoa voisi pitää nerokkaana, mutta se on raukkamaisuuden korkeinta euforiaa. Kokoomus on puoli vuotta huutanut: emme kannata elvytysrahastoa. Uskottavuus on nyt nollassa.

Ilmeisesti kansakunnan pitää nyt varautua siihen, että kokoomus äänestää jatkossakin tyhjää tosi paikan tullen, kun se ilmoittaa jotakin hanketta vastustavansa.

Euvostoliiton elvytysrahastoa ei pitäisi hyväksyä, koska se sitoo Suomen yhteisvelkajatkumoon, liittovaltiokehityksen nopeaan kehittämiseen liittovaltioksi.

Suomi halutaan jatkossakin pitää peräkamarin poikana, joka asustelee turvallisessa tutussa kammarissaan. Luottaen siihen, että vanhemmat (Euvostoliiton mahtimaat) pitävät hänet hengissä.

Riittävän kauan peräkammarissa asustellut poika ei enää uskallakaan lähteä kammaristaan maailmalle, luomaan ja elämään omaa elämäänsä.

Toivottavasti kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista löytyy tulevassa äänestyksessä mahdollisimman vähän peräkammarin poikia ja tyttöjä.

Tuomo Kangas

Kaskinen

Kommentoi