Lukijoilta: Saavatko Haaviston taas ruotuun?

Vaikka olikin aihetta ja oikein edellisen hallituksen moittia kovin sanakääntein taannoin otteistaan entistä ulkoministeri Soinia, joka myös joutui liian useasti hallituksen keskuudessa puhutteluun omatoimisuudestaan, kuten taas uudestaan ja uudestaan, kun ulkoministeri Timo Soini oli jälleen ottanut kantaa aborttiin Suomen ja hallituksen linjan vastaisesti. Presidentti Sauli Niinistökin kommentoi ulkoministerin sooloilua aborttikysymyksessä.

Nyt onkin kysyttävä, oliko Pekka Haavistolla hallituksen muilta puolueilta etukäteishyväksyntä esittämäänsä ja jos ei ollut, otetaanko asia hallituksessa käsiteltäväksi? Haavistohan joutui jo aiemmin puolueensa johdon puhutteluun.

Syynä oli harkitsematon lausunto lehteen, joka kirjoitti, että ”Haavisto ei sulje pois hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa”. Lausunto nosti myrskyn vihreiden kentällä. Paine kasvoi nopeasti niin kovaksi, että Haavisto joutui irtisanoutumaan lehtilausunnostaan pikavauhdilla.

Nyt minua kiinnostaisi, onko Rinteen hallituksella nollatoleranssi siihen, että hallitus puhuu vain yhdellä äänellä. Kysehän on siitä, miten ”Haavisto käytti pääministerin sijaisuutensa junaillakseen Isis-naiset Suomeen”. Pääministerin sijaisena toimi 22.7.–4.8. vihreiden Pekka Haavisto.

Sijaisuutensa lopussa 3.8. Haavisto kertoi Kauppalehden ja Uuden Suomen videohaastattelussa, että on viestittänyt kurdeille al-Holin leirillä olevien suomalaisten oikeudesta palata kotimaahansa ja julistaa, että heille kirjoitetaan passit, jos he pääsevät Irakin Erbiliin.

Samaisella viikolla uutisoitiin myös, kuinka ”al-Holin leiriläiset ovat puukottaneet leirin vartijoita, kivittäneet avustusjärjestöjen työntekijöitä ja liputtavat Isisin lippua”.

Kun nykyiset hallituspuolueet ovat tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden pioneereja, odotankin heiltä, vievätkö ne Haaviston asian eduskunnassa luottamusäänestykseen. Alkuaskeleet eivät lupaa hyvää. Hallituspuolueiden 117 kansanedustajasta vain yksi on ilmoittanut haluavansa Rinteen puuttuvan asiaan, että hallitus selvittää pelisäännöt ministereiden ylilyöntien osalta. Eli kohtelu ei ole kaikille tasa-arvoista ja oikeudenmukaista, vaan puheet ovat puheita, tekoja vailla.

Paavo Peltola

Kälviä

Kommentoi