Lukijoilta: Sähköautojen vallankumous on tulollaan!

Autoteollisuus on ilmoittanut luopuvansa joko osittain taikka täysin polttomoottorien valmistamisesta sekä asentamisesta uusiin henkilöautoihin vuosikymmenen loppuun mennessä, jolloin siirrytään kokonaisuudessaan sähköautojen tuotantoon.

Sähköautot tarvitsevat suuren määrän pieniä yhteen kytkettyjä akkuja, jotka ovat tunnetusti sekä räjähdys- että paloherkkiä mm ylilatautumisen myötä. Palojen sammuttaminen on hyvin vaikeaa, koska koko auto olisi mieluiten upotettava kokonaisuudessaan vesialtaaseen.

Autolauttojen autokansilla on jo tapahtunut joitakin sähköautojen tuleen syttymisiä. Ne ovat tapahtuneet matkan aikana suljetulla autokannella, jossa autot ovat olleet kytkettynä virtalähteeseen. Tästä on aiheutunut akkujen ylilatautuminen, ja ne ovat syttyneet tuleen. Kyse on pahimmasta mahdollisesta merenkulullisesta turvallisuusriskistä aavalla merellä.

Myös kuorma-autoja ollaan varustamassa sähkömoottoreilla. Niiden palon sammuttaminen laivan autokannella lienee täysin mahdotonta, koska rekka-autot on ajettu vieriviereen.

Maahan syntyy akkutehtaita kuin sieniä sateella. Niiden tarvitsemia mineraaleja kartoitetaan geologisen tutkimuksen myötä kallioperästä, jotta akkujen kotimainen tuotanto turvattaisiin.

Sähköautojen tuotannon ympäristövaikutus lienee oleellisesti suurempi kuin mitä on polttomoottoriautojen ympäristöjalanjälki.

Tuovatko sähköautot tulevaisuudessa merkittävän riskin turvalliseksi koetulle autolauttaliikenteelle? Siihen toivon vastauksia asiaan perehtyneiltä akku- ja autoteollisuuden insinööreiltä.

Olisiko ratkaisu se, että sähköautot kuljetetaan niiden kuljetuksiin tarkoitetuilla ja rakennetuilla kuljetuslautoilla ilman matkustajia?

Raimo Rönkkö

Somero

Kommentoi