Lukijoilta: Sähköinen äänestys on vaikeaa

Juha Rinta-Joupin mielipidekirjoitus 10.9.2020 käsitteli myönteisesti sähköistä äänestystä.

Itse olen hyvin epäileväinen sähköisen äänestyksen suhteen, joten osoitan erilaisia ongelmia koskien sähköistä äänestystä.

Nettiäänestämisen suhteen (Oikeusministeriön julkaisu 60/2017) on julkaistu nettiäänestystyöryhmän loppuraportti. Nettiäänestystyöryhmän loppuraportissa todetaan, että nettiäänestystyöryhmä ei suosittele nettiäänestyksen käyttöönottoa, koska tällä hetkellä riskit ovat suuremmat kuin hyödyt.

Vuoden 2017 jälkeen nettiäänestyksen tekniikat eivät ole edistyneet riittävällä tavalla, joten nettiäänestämistä ei todellakaan kannata ottaa käyttöön.

Nettiäänestyksessä on muutama ongelma: keskitetyn palvelimen ongelmat, äänestäminen viimeisellä hetkellä, järjestelmän perustaminen muutamaksi viikoksi ja tunnistamisen ongelmat.

Käytännössä nettiäänestys tulisi perustumaan keskitettyyn palvelimeen, jolloin yhteen keskitettyyn palvelimeen voitaisiin kohdistaa miljoonia yhteyksiä. Monessa muussa asiayhteydessä yksi keskitetty palvelin on kaatunut, koska samanaikaisia yhteyksiä on ollut liikaa.

Moni äänestäjä voi äänestää vasta aivan viimeisellä hetkellä, jolloin keskitetty palvelin kohtaisi äänestyksen viime hetkellä todella paljon erilaisia yhteyksiä.

Nettiäänestyksen järjestelmä pitäisi perustaa vain muutamaksi viikoksi, jolloin järjestelmän perustaminen pitäisi onnistua heti kerralla täysin oikein.

Monessa muussa tietoteknisessä järjestelmässä ei ole vastaavia aikavaatimuksia, jolloin tällaiset järjestelmät voidaan perustaa vähitellen ja vaiheittain huomioiden esiin nousevat tietoturvan ongelmat.

Sähköiset pankkitunnukset eivät ole riittävän turvallinen ratkaisu tunnistautumiseen nettiäänestyksen järjestelmässä. Lisäksi osalla meistä on käytössä useamman pankin sähköiset pankkitunnukset, mikä aiheuttaa ongelmia.

Maailmalta löytyy esimerkkejä hylätyistä sähköisen äänestyksen järjestelmistä, jolloin keskeinen hylkäämisen aihe on ollut sähköisen äänestystapahtuman turvattomuus.

Nykyinen äänestysjärjestelmä takaa turvallisen äänestystapahtuman ilman henkistä painostamista.

Puolueiden keskinäinen kyttääminen ääntenlaskennassa takaa äänten laskemisen oikein vaalien eri vaiheissa.

Näillä perusteilla nettiäänestystä ei kannata ottaa käyttöön suomalaisissa vaaleissa.

Jukka Rannila

Jalasjärvi

Kommentoi