Lukijoilta: Sähkön siirtohinnan muodostuminen

Vaasan Sähköverkon kuluttajalta perittävässä siirtohinnassa veroton yleissähkön siirtomaksu on 3,30 senttiä kilowattitunnilta. Kun siihen lisätään sähkövero, joka on kotitaloussähkölle 2,253 snt/kWh ja päälle 24 prosentin arvonlisävero, päästään hintaan 6,89 snt/kWh. Siis yli puolet veroina valtiolle.

Päälle tulee vielä kiinteä pääsulakkeista riippuva perusmaksu. Siitäkin otetaan alv.

Otetaan esimerkiksi pientalo, jossa on sähkökiuas, ei sähkölämmitystä, pääsulake 3x25 A ja sähkön käyttö 5 000 kWh/vuosi. Tässä tapauksessa Vaasan Sähköverkon perusmaksu on 9,36 euroa kuukaudessa. Siinä on arvonlisävero mukana. Se tekee tuolla vuosikulutuksella 2,246 snt/kWh.

Laskutettavaksi siirtohinnaksi tulee siten yhteensä 9,13 snt/kWh. Verojen osuus on 44 prosenttia.

Syyskuussa sähköverkkoyhtiöitten siirtohinnat vaihtelivat edellä mainitussa kuluttajaesimerkissä välillä 6,93–15,33 snt/kWh.

Caruna Espoo Oy:llä siirtohinta oli 7,31 snt/kWh. Espoossa kuluttajat asuvat vaaka- ja pystysuunnassa lähekkäin eli jakelukaapelia kuluttajaa kohden on vähän ja myös siirtohäviöt siten pienet. Lisäksi verkko on jo suurelta osin maan alla sääsuojassa.

Caruna Oy:llä, jonka verkko on suurelta osin maaseutuverkkoa, siirtomaksu oli 13,93 snt/kWh.

Sama hintaero näkyy Seinäjoen seudulla. Kantakaupungissa siirtää Seiverkot Oy 8,33 snt/kWh hinnalla. Ulompana Caruna Oy sekä Elenia Oy hiukan alle Carunan hinnan.

Monet näkevät vain pätkän ilmajohtoa ja ihmettelevät, että kuinka siirto voi maksaa niin paljon. He eivät ymmärrä verojen osuutta ja miten paljon johtojen lisäksi laitteistoa on voimalaitosten ja kuluttajien välillä. Lisäksi jakeluyhtiöllä on tietysti toimitilat, konttoritoiminnot, tekniset toiminnot, henkilökunta sekä koneet ja laitteet. Uuden rakentamista, vanhan maakaapelointia ja kunnossapitoa.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi