Lukijoilta: Sähkönsiirtäjät

Ennen wanhaan, silloin tosi hywään aikaan, maamme johtavan voimayhtiön palveluksessa sain usein kuulla sanonnan: Mies on kuin ongenkoukku, mutta selässä lukee Imatran Voima. Nyt eläkeläisenä ja entisenä Kokeilujaostolaisena, esitän seuraavanlaista koukkua kaikille sähköstä riippuvaisille.

Perähikiät ja takavintturit autioituvat ja säävarman siirtoverkon rakentaminen tulee alueittain kohtuuttoman kalliiksi ja ajan myötä jopa turhaksi. Mitä jos maksetaankin maanomistajille linja-aukkojen leventämisestä? Metsäyhtiöt raivaavat puut turvaetäisyydeltä. Omistaja saa puista tuoton. Sähkönsiirtoyhtiö maksaa maanomistajalle osan siitä, mitä kaapelointi linjalle olisi maksanut.

Kun minun puuni kaatuu sähkölinjalle, siitä seuraa tietysti sähkökatkos. Katkon aikana saattavat omat ja naapurin pakasteet sulaa ja mennä ketuille. Minähän en kuitenkaan ole sen kaatuneen puuni aiheuttaman vahingon maksumies? Menee virman piikkiin.

Omat sähkölinjalle kaatuneet puut, aiheuttavat omalla tontilla tuntuvat taloudelliset vahingot, naapureista puhumattakaan? On kuin kulottaisin keväällä heinää, sitten oma latonikin siinä ohessa palaisi ja naapurin sauna. Palokunnanko se lysti pitäisi maksaa? Kai niitä linja-aukkojen vaarapuita voisi ennakkoonkin kaataa ja turvata niin omaa ja naapureidenkin sähkönsaantia. Kaadetuista puistahan saa samoja tarpeita ja hinnan, kun muustakin puunotosta?

Markku Makkonen

Seinäjoki

Kommentoi