Lukijoilta: Sammuvatko valot – maakunta?

Jouduin lukemaan maakuntajohtaja Asko Peltolan mielipidekirjoituksen (I-P 24.3) useamman kerran ymmärtääkseni sitä.

Lukeminen herätti yhden kysymyksen. Miksi tuossa asemassa oleva viranhaltija hyökkää noinkin voimakkaasti kansanedustaja Paula Risikkoa (kok.) vastaan?

Voidaanko sanoa, että vastustamalla maakuntahallintoa ollaan väärässä? Mielestäni ei.

Kirjoituksessaan Peltola penäsi demokraattisesti vaaleilla valittua luottamushenkilöorganisaatiota ajamaan laajasti maakunnan etua eli yhtä uutta porrasta kuntien ja valtion väliin.

Miksi meidän pitäisi tukea sellaista uutta hallintoa, joka vie lähidemokratian yhä kauemmaksi omalta asuinpaikkakunnalta?

Vuosituhannen vaihteessa Etelä-Pohjanmaalla oli 27 kuntaa, vuoden 2020 alussa kuntia oli 17. Tämä ”luonnollinen” muutos on samalla vienyt usealta alueelta lähidemokratian kauemmas. Monellakaan meistä ei ole enää sitä tuttua valtuutettua, johon ottaa yhteyttä, jos jokin asia mättää.

Jos aluehallinto toteutuu, tarkoittaa se käytännössä samalla suurta kuntauudistusta, demokratian jyrkkää kaventumista ja lähipalveluiden karkaamista yhä kauemmas.

Tällaisen negatiivisen kehityksen jatkumista ei voi tukea!

Maakunnassamme on kuusi noin 3 000 asukkaan kuntaa. On hyvin todennäköistä, että näistä kunnista ei tulisi aidosti yhtään ainoaa vaaleilla valittua päättäjää maakuntahallintoon pitämään oman alueensa puolia.

Toisaalta, noista pienistä kunnista, voisi ehkä yksi kuntakohtainen ehdokas mennä läpi, mutta se vaatisi koko pitäjän äänestämään vastentahtoisesti yhtä ainoaa puoluetta.

Tämä, jos mikä, keskittää päätöksentekoa. Realismia on myös se, että ketä ”ihan oikeasti kiinnostaa”, miten toisella puolella maakuntaa elämä soljuisi ja pysyisivätkö heillä lähipalvelut myös tulevaisuudessa. Saatikka, että osaisit siihen asiantuntevasti reagoida.

Vaikka kansanedustaja Risikko tuleekin maakuntakeskuksesta, tunnistaa hän selkeästi sen, että maakuntahallinto keskittäisi sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntakeskukseen.

Tätä ”kuolemansuudelma” käytännössä tarkoittaa.

Me, jotka istuimme sotemaku-johtoryhmässä tai istumme maakuntahallituksen pöydän ympärillä, tiedämme, minkälaisia karttaharjoituksia viime vuosina on pidetty tai meille on esitetty.

Meidän jokaisen tulee pitää huoli siitä, että sellainen keskittäminen ei ole maakunnan kokonaisedun mukaista, ei millään muotoa.

On kyseenalaista, että maakuntajohtaja julkisesti omasta poliittisesta näkökulmastaan lähtee arvioimaan, mikä on väärin ja mikä on oikein.

Useita eri vaihtoehtoja on esitetty, mutta nythän meillä on vasta viides uudistuksen ”tuotantokausi” käsillä.

Jukka Joensuu (kok.)

maakuntahallituksen jäsen

Alajärvi

Kommentoi