Lukijoilta: Sana on irti

Kirjoittaminen oli ennen vanhaan työlästä. Suuri osa ihmisistä oli Suomessakin lukutaidotonta. Saattoi olla yksi ihminen, joka pystyi jollakin tavoin tekemään muutaman lauseen kaunokirjoitusta mustekynän raaputuksella. Kirjoitetun sanan levitys oli harvojen ja valittujen hallussa.

Nyt sanan levittäminen silmänräpäyksessä ympäri maailmaa on lähes kaikille mahdollista. Siinä samassa pilveen menevät kuvat ja videot. Olemme ihmeissämme. Käräjätuvissa yritetään hillitä sanan voimaa ja asettaa sille edes jotakin rotia. Mutta siinäkin voidaan enemmän epäonnistua ja seurata erilaisia inhokkimielteitä muodin mukaan.

On syntynyt erilaisiakin suureita sanan kahlitsemisen verukkeiksi. Puhutaan vihapuheesta, maalittamisesta, vainoamisesta uskonnon ja etnisen taustan perusteella. Kaikki näyttää käyvän tuomion määrittämisessä. Mutta ei sillä mitään ole voitettu, päinvastoin. Sana leviää irti päässeen tulen tavoin hallitsemattomana.

Tavoitellusta sananvapaudesta on tullut enemmän käytössä oleva kirosana. Niinpä tämäkin juttu osaltaan voi olla joillekin toisen suunnan uskovaisille pahaksi. Siltä varalta pyydän anteeksi, taas kerran.

Matti Nikkilä

Liminka

Kommentoi