Lukijoilta: Sananvapaus on vain illuusio

Länsimaiseen demokratiaan sanotaan kuuluvan keskeisenä ilmiönä sananvapaus.

Tämä on pahasti ontuva illuusio. Samanmieliset kerääntyvät yhteen ja viihtyvät keskenään.

Selvimmin tämä näkyy uskonnoissa, joiden tunnustajat pitävät jyrkän eron muihin uskontoihin. Se on omituista, koska luulisi muiden oppien ”vääryyksien” vain vahvistavan oman ideologian ”totuutta”.

Eihän totuus ole horjahteleva. Se on kirkas ikuisesti. Vain kestämättömät väitteet hajoavat aina vapaassa ilmapiirissä.

Silloin voi pohtia kaikkea, kunhan sen tekee vilpittömästi toisinajattelijoita loukkaamatta. Suuta saa soittaa tänään rajattoman sairaasti, mutta asiallinen mielipidevapaus on vähintäänkin ”rajoitettu”.

Honkajoki sanoi: ”Kommunismi tulee sortumaan omaan mahdottomuuteensa.” Niin kävikin.

Samoin kävi natsismille. Ahdas lukittu systeemi ei kestä avoimuutta.

Itselläni on hyllyssä rinnakkain kaikkien maapallon uskontojen pyhät kirjat. Annan kaikille tilaisuuden.

Tällä hetkellä kiinnostaa Zen-buddhismi. Myös Kungfutse tarjoaa eettisen elämän periaatteita.

Eiväthän ne ole vain kristinuskon löytöjä. Perisynti ja lunastusoppi ovat manipulointia ja vallankäyttöä. Kannattajien orjuuttamista. Kirkko irti valtiosta.

Poliittiset sidokset ovat samanlaisia. Puolueilla on ideologinen lehdistö, jota samanmieliset lukevat äänenkannattajinaan. Onko sana silloin vapaa?

Vain sitoutumaton laatulehti voi olla demokratian vahtikoira. Se edustaa neljättä valtiomahtia.

Sen mielipidesivulle pääsevät kaikki asialliset pohdinnat. Se mahdollistaa debatin. Siihen eivät kuulu lahkolaisten helvetin tulella uhkailu ja herjaaminen ”totuuden halveksijaksi”.

Alkeellisinkin rehellinen pohdinta ansaitsee asiallisen vastauksen. Antakaa kaikkien kukkien kukkia, julisti Mao Tse-Tung kylläkin propagandistisesti. Todellisuudessa hän ei sitä missään nimessä sallinut.

Useimmat lukevat vain oman puolueen lehtiä. Muiden ajatukset jäävät piiloon.

Harva lukee lisäksi vastapuolueiden julkaisuja. Silloin kehittyy ”kyklooppinäkemys”, yksisilmäisyys, rajoittunut todellisuudenkuva. Ilmaisu ”I see” tarkoittaa myös ”minä ymmärrän”.

Waltarin Kaptah oli silmäpuoli kirjailijan tarkoituksella. Hän edusti vain suppeaa käytännön elämännäkemystä.

Uusien visioiden esittäjät koetaan vaarallisiksi tasapainon, valtarakenteiden, horjuttajiksi. He saavat myrskyisiä herjauksia osakseen. Pahimmillaan menee henki.

Kirjailija Salman Rushdien tappotuomio on yhä voimassa. Hän kritisoi Koraania. Maailman parantaminen on hengenvaarallista.

Sokrates, antiikin viisain ja jaloin ihminen, tuomittiin kuolemaan uudesta opetuksesta samoin, kuin Jeesus, joka toi uuden jumalkäsityksen identifioimalla Kaikkivaltiaan Jumalan Isäksi, eikä Herraksi. Rauhanomaisen, passiivisen vastarinnan opettaja Gandhi ammuttiin.

Totuus ei ole milloinkaan ideologinen, mutta totuuden siemen saattaa löytyä mistä hyvänsä. Paavo Haavikko kiteytti sanan - vapauden ilmaisulla: ”Minä olen hallitsijalle uskollinen hirsipuun juurelle saakka. Sen jälkeen minä olen hirsipuulle uskollinen.”

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi