Lukijoilta: Sankarit haalistuisivat ilman historiaa

Historia on ihmiskunnan muisti. His story. Ilman tätä tiedettä kehitys pysähtyisi. Muistiin merkitty menneisyys antaa jatkokohdan vaikka lääketieteelle. Myös suurimmat sankarit unohtuisivat ilman historiaa. ”Kuka tämä tämmöinen Paavo Nurmi on, kun hänestä on näin valtavasti julkaisuja?” kysyi naispuolinen arkistonhoitaja elämäkerran kirjoittajalta. Pele? Ali? Marciano? Elvis? Bärlund?

Tulevat olympialaiset luovat uusia sankareita kunnes seuraavat työntävät heidät tieltään. Rikottu ennätys tuo unohduksen.

Kuka muistaa nimen Floyd Patterson? Näin olympialaisten edellä on syytä muistuttaa, että hänellä on edelleen hallussaan peräti 69 vuotta kestäneet 3 ennätystä, jotka hän teki Helsingissä 1952: Vain 2 vuoden harjoittelun jälkeen hänestä tuli 17-vuotiaana historian nuorin nyrkkeilyn olympiavoittaja. Keskisarja (75 kg) oli kisojen kovin sarja. Hän kohtasi maksimimäärän vastustajia (5) ja voitti jokaisen ennen täyttä aikaa. Loppuottelu alle minuutissa oli olympiahistorian nopein tyrmäysvoitto. Nämä ennätykset ovat lyömättömiä. Floyd sai lempinimet ”Musta pantteri” ja ”Hyökkäävä cobra”.

Siirryttyään ammattilaiseksi hän valtasi raskaansaran MM-tittelin historian nuorimpana, vain 21-vuotiaana eli ainoastaan 4 vuotta myöhemmin. Alipainoisena hänellä oli outo ongelma, hänen täytyi syödä päästäkseen sarjan vähimmäispainorajan (81 kg) yli. Itse asiassa Floyd voitti samantien kaksi MM-titteliä, koska mestari Archie Moorella oli myös alemman sarjan titteli. Hän oli elävä legenda.

Floydin ainoa ongelma oli koko: Pituus 182 cm, ulottuvuus 180 cm, paino 78 kg. Kuninkuussarja edellytti paljon enemmän. Hänen managerinsa tiesi, että todella suuret palkkiot odottavat vain tässä painoluokassa ja Floydin taitoihin luottaen johdatti hänet sinne. Hän oli kuin pikkupoika, joka tappeli isojen poikien kanssa antaen heille päihin. Ali sanoi Floydin olleen uransa paras vastustaja.

Tästä seurasi, että hän teki taas eräänlaisen ennätyksen: Lajihistorian eniten lattiassa käyntejä. Hän nousi aina ajoissa ottamatta täyttä lukua, nopeasti laskien ainakin 20 kertaa. Tämä taas ilmentää lannistumatonta taistelutahtoa.

Hän oli myös ensimmäinen, joka valtasi menettämänsä kruunun takaisin. Nuorisolle hän oli esimerkillinen idoli käyttäytyen vaatimattomasti ja arvokkaasti, ei ikinä herjannut vastustajiaan tai valitellut tuomioista.

Merkillinen elämän täysosuma hänelle sattui kahdesti. Voittaessaan MM-tittelin 1956 ja 1960 hän meni heti otteluiden jälkeen synnytyslaitokselle, jossa hänen vaimonsa oli samaan aikaan taistellut heille tyttären molemmilla kerroilla. Jälkimmäisellä kerralla Floyd oli ottelusiirtojen takia joutunut olemaan 9 kk valmennusleirin vankina. Ne olivat elämän täyttymyksen hetkiä.

Entinen supertähtikin haihtuu ihmisten muistista, mutta hänen tarinansa, his story, säilyy historian pölyttyneissä arkistoissa...

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi