Lukijoilta: Sateenkaaripähkinä

Nyt on vietetty sateenkaari- ja ylpeyspäiviä, jonka merkiksi kauniita sateenkaaria on näkynyt lähes joka paikassa mainoksissa, logoissa, tuotteissa ja tietysti nettipalveluissa eli somessa. Yritykset, yhdistykset, kunnat, valtiolliset toimijat näyttävät sateenkaarta. Tätä perustellaan varsin ympäripyöreästi:

”Alkossa jokainen saa olla oma itsensä, juuri sellaisena kuin on.”

”Kelan arvojen mukaista on osallistua tapahtumiin, joissa ei syrjitä ketään.”

”Halusimme näyttää konkreettisesti, että yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien toteutuminen arjessa on meille tärkeää, sanoo Postin vastuullisuusjohtaja”

Nämä ovat hassuja julistuksia, sillä eihän kukaan halua syrjintää, eikä vastusta ihmisoikeuksien toteutumista. Vähän kuin yritys mainostaisi, että me emme kannata asiakkaidemme väkivaltaista pahoinpitelyä. No ette tietenkään kannata, mutta eipä kyllä kukaan muukaan sen puoleen.

Asialla on toinenkin puoli. Kun sateenkaariliputuksella saadaan kaikkien tahojen kannatus, voidaan ajaa asioita, joita kaikki eivät kannata, ja jotka eivät ole yksiselitteisesti hyviä asioita.

Tehyn puheenjohtaja moitti julkisesti Helsingin yliopistollista sairaalaa siitä, että miksi siellä onnitellaan vanhempia tytön tai pojan syntymisestä. Tämä oli hänen ylpeys-viikon haasteensa HUSille.

Tammi -kustannus julkaisee Harry Potterista tutun kirjoittajan, J.K. Rowlingin kirjoja. Tammi päätyi maksamaan sateenkaariliikkeelle suojelurahaa, eli olemaan virallinen ”pride gold” -kumppani, koska Rowling on joskus kommentoinut, että naisilla on kuukautiset, ja tätä eivät suvaitsevaiset suvaitse.

Mikäli nykytilanteessa empii poliittista sateenkariliputusta, kysyvät puolustajat, eivätkö kaikki ihmiset saa rakastaa toisiaan tai olla sellaisia kuin ovat. Vastaus on, että tietysti kyllä.

Mutta jos kannattaa sateenkaaria, maalitolpat siirtyvät. Sinut onkin valjastettu puolustamaan sitä, että sukupuolia ei ole enää olemassa, joten kuukautiset eivät liity naisiin ja vastaavasti uimahallissa, vankilassa ja kilpaurheilussa olevat jaot sukupuolien mukaan menettävät merkityksensä. En usko, että sateenkaariliputtavat tahot ajattelevat näin, ainakaan suurin osa.

Pitäisikö minun itse heiluttaa sateenkaarilippua? Osaako joku auttaa?

En halua syrjiä ketään. Aikuiset ihmiset saavat keskenään puuhata mitä haluavat kunhan osapuolet ovat suostuvaisia, enkä vastusta kenenkään olemista sellaisena kuin on. Sitä en hyväksy, että tyttöjä ja poikia tai miehiä ja naisia ei mukamas saisi pitää oletusarvoisena asiana. En hyväksy sitäkään, että sukupuolesta tulee ilmoitusasia. Se ei ole sitä, ei ikäänsäkään voi itse päättää.

Jos joku haluaa pukeutua ja käyttäytyä sukupuolelleen tai iälleen epätyypillisesti, se on hänen vapautensa, mutta en antaisi esimerkiksi miesvangin siirtyä naisvankilaan vain ilmoittamalla olevansa nyt nainen. Synnytyslaitokselta tulee silti noin 99,96-prosenttisesti tyttöjä ja poikia, ja myöhemmin he miehinä ja naisina toivottavasti jatkavat samaa elämän kiertoa.

Vaasan valtuusto on tehnyt päätöksen, perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta, jonka mukaan kaupungin työhönotossa pitää syrjiä ihmisiä ihonvärin tai muun ulkoisen tekijän perusteella, mikäli kaksi hakijaa on yhtä päteviä. Henkilöstöjohtajan mukaan tätä syrjintää on myös tehty. Jätin viime valtuuston kokouksessa aloitteen tämän lopettamiseksi.

Lauri Karppi

kaupunginvaltuutettu, ps.,

Vaasa

Kommentoi