Lukijoilta: Savumerkkejä Östermyrasta

Ennen Vaasasta saatiin suolaa, trömiskää ja rautakiskoa. Jotkut saivat Vaasan linnaa. Kehruutehdaskin sai väkensä maakunnasta.

Sitten maakunnan työtätekevät kävivät Rompalla sadoittain töissä ja monet jäivät Vaasaan.

Kouluretkiä tehtiin Korsholmaan Marian kirkon raunioille ja satamaan. Mutta vieläkään en tiedä, kuuluiko Seinäjoki Korsholmaan tai Pohjankyröön.

Sokuritehdas eli omaa elämäänsä.

Maakunnasta kun siellä harvakseen asioitiin, niin siilot olivat hyvä maamerkki.

Ei tunne enää Rewelliä, ja toria on vaikea tunnistaa. Siellä olivat aikoinaan Sundomin perunat, Sepänkylän mansikat ja Malax-limput. Sitä ruottia puhuttiin kaikkialla – koulupohjalla pärjäsi – kun yritti.

Ja olihan se suuri ihmetys, kun läänikin meni Turkuun? Vaasa oli jätte bra.

Ja näkkileivän hyvä hajukin on loppunut maasillan vierestä Klemettilästä jo ajat sitten.

Mutta se Vaasan Höyrymylly Oy oli maailman napa. Sinne lähetettiin pitkä letka vaunuja, niitä oli kymmeniä kerralla. Ne Gb-vaunut oli täynnä nisuviljaa. Vehnää ja ruista. Kaikki sujui hyvin, vaikka käsityönä oli purettava.

Sitten alkoi tulla autojakin. Aluksi purettiin voimalapioilla, sitten tulivat kolukipit ja lopuksi oikeat kippiautot.

Paikka oli vaikea, kun vain hiljakseen sai viljaa purkaa pienestä luukusta. Monelle kuskille oli hankalaa, kun piti pöröttää apukuskin puolelle pienessä tilassa.

Hyviä ja hienoja johtajia olivat mm. Portin, Koivukangas ja Smirnov ootratuissa ja korkeissa byroissaan. Vaasanmylly on vieläkin hyvissä leivissä – mutta missähän se lie.

Vaasassa on vessat ja siilot puheenaiheena. Seinäjoella parkkipaikat. Molemmilla on Kivihaat ja Ideaparkit ynnä keskustat ja lähipellot.

Seinäjoellakin on vanhaa kulttuuria hävitetty hampaat irvessä. Mutta yksityiset liikemiehet ovat pelastaneet paljon, mm. Rautsikka ja piirisairaalan alue.

Vaasassa on paljon rantaa – muualla rantakaupungeissa sitä on hyödynnetty. Noista ’rentun rannoista’ on tehty mielenkiintoisia ja viihtyisiä alueita.

On niinkin, että vessassa pitää käydä pari–kolme kertaa päivässä – Vaasassakin. Mihin sitä muuallekaan maakrapu voi asioida oudossa paikassa.

Pitäkää ne siilot vaikka maamerkkinä. Seinäjoellakin on samaan aikaan rakennetut siilot ja jopa 1937, eikä mitään ongelmia. Puu saattaa homehtua, mutta betori harvemmin. Useimmin monen päät voivat homehtua monestakin syystä.

Vaasassa seuraavaksi tulevat Kruununmakasiini ja vankila. Sitten ne puiset laivanpurkaustornit.

Hävittäjät eivät koskaan pysty rakentamaan mitään merkittävää uutta ja pysyvää.

Esko Rajala

Seinäjoki

Kommentoi