Lukijoilta: Se maa rankaisee, jonka alueella rikos tehtiin

Jussi Orell kysyi kolumnissaan 2.9., että kuka rankaisisi ISIS-terroristeja?

Sodan jälkeen jaetaan voittajan oikeutta. Haagissa on YK:n mandaatilla toimiva kansainvälinen rikostuomioistuin, jonne pyritään saamaan pahimmat johtajat, joiden käskystä on tehty sotarikoksia, etnisiä pudistuksia ja ihmisoikeusrikoksia.

Normaalisti rikos tutkitaan ja rangaistaan sen valtion lakien mukaan, missä maassa rikos tapahtui. Suomalaisiakin istuu monen maan vankilassa ja vastaavasti ulkomaalaisia Suomen vankiloissa. Suomi on pyrkinyt evakuoimaan esimerkiksi Thaimaassa vankilaan joutuneita suomalaisia huumerikollisia.

WTC-terrori-iskun jälkeen Suomen rikoslakiin lisättiin 34a-luku terrorismirikoksista, erotuksena vastaavista ”siviilirikoksista”, joiden motiivi vaan on jokin muu.

Teko on terroristinen, jos teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin maalle tai kansainväliselle järjestölle.

Syytekynnys on matala. Jo terroristisen rikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistäminen on rangaistavaa.

Tämä rikoslain luku on poikkeuksellisesti voimassa myös maan rajojen ulkopuolella tehtyjä terrorismirikoksia koskien, jos rikollinen palaa Suomeen, eikä häntä ole rangaistu maassa, jossa rikos tehty. Kuolemanrangaistusta suomalaiselle Suomi ei kuitenkaan hyväksy.

Mainittu luku soveltuu hyvin käytettäväksi ajankohtaisessa tapauksessa eli ISIS-sotilaitten suomalaisiin puolisoihin, jos he tulisivat omin avuin Suomeen tai heidät evakuoitaisiin omasta tahdostaan tänne.

Konsulipalvelulain mukaan, jos asianomaisen henkilökohtaisen turvallisuuden suojaaminen edellyttää, edustusto voi asianomaisen suostumuksella avustaa evakuoinnin järjestämisessä kriisialueelta lähimmälle turvalliselle alueelle tai kotimaahan. Kurdihallinto on myötämielinen sille, että ulkomaalaiset evakuoitaisiin al-Holin leiriltä kotimaihinsa.

Sanomalehti The Washington Post on haastatellut neljäätoista leirin olot kokenutta ihmistä. Heidän mukaansa leirin turvallisuustilanne on erittäin huono. Leiriä hallitsee väkivallalla ja pelolla joukko tiukkaa Isis-ideologiaa kannattavaa naista.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi