Lukijoilta: Seamk oikealla tiellä, varovasti edeten

Seinäjoen ammattikorkeakoulu oli aikanaan eturivissä, kun järjestelmää luotiin ja vastaavasti Vaasa jäi lähtökuoppiin.

Luin Ilkka-Pohjalaisesta hämmästyksen vallassa pääkirjoituksen ”Seamkin aikeet valitettavia”. Tampere-yhteistyö on noussut esiin ja herättää luonnollisesti intohimoja ja myös pelkoja.

Yliopistomaailmassa Tampere, Lappeenranta ja Lappi ovat lähteneet laajan yhteistyön linjoille. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut hakevat tiivistyneellä yhteistyöllä synergiaetuja.

Tampere kahden yliopiston ja kahden ammattikorkeakoulun yhdistyneenä keskuspaikkana on tietysti maan kärkeä Helsingin jälkeen.

Seinäjoki on pyrkinyt Vaasa-yhteistyöhön, mutta laihoin tuloksin, oikeastaan kaikilla yhteiskuntaelämän toimialoilla. Ainut selkeä yhteistyön alue, jonka tunnen, on jätteen polttolaitoksen, Westenergy Oy:n perustaminen Vaasan seudulle. Päätöksestä on tosin Seinäjoki vieläkin nihkeä mutta turhaan. Olin aikanaan päätöstä tekemässä, tunnen asian taustat.

Päätös oli ainut oikea niissä oloissa. Vastaavasti en tiedä yhtäkään asiaa, jonka takana Vaasa olisi vastaavasti ollut Seinäjokea tukemassa.

En yhtään ihmettele Seinäjoen halua yhteistyöhön Tampereen kanssa. Mittakaavaetu on kiistaton Tampereen hyväksi. Junamatka Seinäjoelta Vaasan ja Tampereelle on sama, yksi tunti.

Seamk on tehnyt hyvää työtä etsimällä uudistuvassa koulutuksen kentässä kasvun ja kehityksen mahdollisuuksia. Nyt esillä olevat vaihtoehdot ovat hyvä avaus keskustelun pohjaksi.

Tekniikan opettajien huoli asiasta on aiheellinen. Heidän kannanottonsa on vastuullinen ja koulutuksen kehittämismyönteinen.

Tampereen vähemmistöosakkuus voisi olla hyvä pohja jatkovalmistelulle. Osakeyhtiön hallinnon kapeus korostaa henkilöstön merkitystä kehityksen avaintekijänä.

Itse sivullisena seuraajana olen huolissani Seinäjoen poliittisten päättäjien vähäisestä kiinnostuksesta asiaa kohtaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommentit asiasta olivat vähäisiä. Kaupungilla on kaksi kansanedustajaa, nyt heillä olisi mahdollisuus vetää linjaa, varsinkin kun kaupunginjohtajan pesti on kohta auki.

Olen huolissani kunnallisen demokratian tilasta laajemminkin, asioita ei voi eikä saa jättää pelkästään viranhaltijoiden hartioille.

Ehkä pienenä lohdutuksena voi todeta, että niin kauan kun ammattikorkeakoulun aloituspaikoista luvanvaraisesti päättää ministeriö ei ole mitään hätää.

Nyt kuvatussa yhteistyössä on kysymys voimavarojen hyödyntämisestä. Tampereen koulutuskentässä on voimaa ja asiantuntemusta, joka oikein valjastettuna hyödyntää koko vanhaa Vaasan lääniä.

Ollessani aikanani Seinäjoen Teknologiakeskusken hallituksessa Seamkin edustajana, varapuheenjohtajana toimi Tampereen teknillisen yliopiston vararehtori Erkki Uusi-Rauva. Hänen panoksensa oli merkittävä Framin ja sen toimintojen kehitystyössä. Tämä yhtenä esimerkkinä.

Ihmiset tekevät yhteistyötä ja saavat aikaan tuloksia ei organisaatiot.

Seamkin tulee jatkossakin olla kehityksen eturintamassa, se vaatii avointa laajaa keskustelua, johon maakunnan kaikki asiantuntemus valjastuu.

Valitettavasti Ilkka-Pohjalaisen avaus ei lupaa hyvää. Pääkirjoitus on vanhakantaista aluepolitiikkaa ja levikkihakuista kosiskelua Vaasan suuntaan.

Aito kahden maakunnan välinen yhteistyö tarvitsee puolestapuhujan mutta molempia osapuolia hyödyntäen, Seinäjoki ei suostu enää entisenlaiseen vasallin osaan.

Jorma Yli-Suomu

kunnallisneuvos

Ilmajoki

Kommentoi