Lukijoilta: Seinäjoen harrastamiseen mallia Islannista

Harrastusten hyödyt ovat kiistattomat. Sosiaaliset taidot kehittyvät, harrastuksista oppii uusia taitoja, ja liikunnalliset harrastukset edistävät terveyttä. Ja ennen kaikkea harrastukset tutkitusti ehkäisevät nuorten syrjäytymistä. Mutta harrastamisen kalleuden vuoksi monet lapset ja nuoret jäävät kokonaan ilman näitä hyötyjä.

Islannissa harrastukset on tuotu heti koulupäivän yhteyteen ja lisäksi yhteiskunta tukee voimakkaasti lasten ja nuorten harrastamista. Jokainen alle 16-vuotias saa noin 500 euroa vuosittain harrastusten kustannuksiin.

Seinäjoella käydään koulua, tullaan kotiin ja illalla vanhemmat kuskaavat lapsia ympäri kaupunkia harrastuksiin. Harrastaminen on kallista ja kustannetaan joko vanhempien lompakosta tai ympärivuotisilla talkootöillä. Ilman autoa on turha kuvitella ympärivuotista harrastusta.

Voisivatko asiat olla Seinäjoellakin toisin? Mitä jos harrastukset tuotaisiin koulujen ilmaisiin tiloihin heti koulupäivän jälkeen? Täytetään koulujen iltapäivät matalan osallistumiskynnyksen tanssi-, näytelmä-, kokki-, koodaus-, parkour- ja säbäkerhoilla. Kustannetaan ohjaajien palkkaaminen osittain yritysten ja valtion tuella. Pitämällä harrastuskustannukset matalina ja toiminnan lähellä kaikki pääsevät osallistumaan. Kuskausrumbakin vähenee ja ilmasto kiittää.

Nuutti Rintala (vihr.)

kuntavaaliehdokas

Seinäjoki

Kommentoi