Lukijoilta: Seinäjoen Hiihtoseura on merkittävä urheiluseura

Viime vuoden lopulla ilmestyi Jari Hakalan laatima Seinäjoen Hiihtoseura ry:n (SHS) 40-vuotishistoriikki. Kirja on monipuolinen leikkaus urheiluseuran historiaan. Hyvin toimitettu kirja avaa näkymiä urheiluseuran arkeen ja moniin tavoitteisiin; huippu-urheilusta laajaan seuratoimintaan.

SHS:n perustaminen osui vaiheeseen, jossa yleisseurat joutuivat kilpailemaan erikoisseurojen kanssa. Myös hiihtoväki katsoi parhaaksi perustaa hiihtoon keskittyvän erikoisseuran, vaikka Seinäjoen Urheilijat ry:n (SU) hiihtojaosto olikin varsin hyvin hoitanut tehtävänsä.

Seinäjoella vaikuttivat intomieliset hiihtomiehet, Aikkilan Erkki ja Kelton Heikki, joilla oli näyttöjä hiihdon edistämisessä. Kun samalla seuratoimintaan saatiin taitavia ja innokkaita luottamushenkilöitä, oli uuden seuran latu avoinna. Yksi tärkeistä vaikuttajista oli Raimo Ristilä, joka kirjassa toteaa: ”Kun aloitin puheenjohtajana, niin sain johtooni vireän ja aktiivisen seuran, jossa hiihtävät myös menestyivät. Seura oli hyvin hoidettu ja talouskin pitävällä pohjalla.”

Kirjassa on kuvauksia kilpailutoiminnasta, järjestötyöstä ja parhaista urheilijoista ja seuran saavutuksista. SHS:n edustajat Elina Pienimäki ja Jukka Hartonen olivat olympiaedustajia. SHS:aa edustanut Jasmi Joensuu siirtyi syksyllä 2019 Vantaan Hiihtoseuran riveihin perheen muutettua töiden takia takaisin pääkaupunkiseudulle. Jasmi on murtautunut kansalliseen kärkeen, otti 14.2.2021 hopeaa SM-kisojen sprintissä ja edustaa Suomea tämän vuoden MM-kisoissa Oberstdorfissa.

Yksi merkittävä episodi liittyy seuran historiaan.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth vieraili syyskuun alussa 1998 Etelä-Pohjanmaalla. Hän oli kunniajäsenenä SHS:n juhlassa, jossa hän luovutti Kenraalien Miekka -projektin tuotosta Naganon olympiakisoissa 1998 pronssia voittaneelle Ville Räikköselle merkittävän stipendin. Ehrnroothin matka jäi viimeiseksi vierailuksi Etelä-Pohjanmaalla.

Ilmari Ylä-Autio

yksi SHS:n perustajajäsenistä

Seinäjoki

Kommentoi