Lukijoilta: Seinäjoen uusi tori puhuttaa

Seinäjoen uusi tori valmistui kesällä, mutta tori puhuttaa yhä. Koska torin suunnitelma elää edelleen, niin kerron siitä myös omia ajatuksiani.

Sille ei voi mitään, että torin yleisilme on hieman kova ja kolkko. Pohjoinen puhurikin tuo torille kylmyyttä kesät talvet. Torilla on vain yksi viherkasvi ja sekin on metallinen (tosin kaunis) maitohorsman kukka. Tori kaipaisi tunnelmaa, lämpöä ja kodikkuutta.

Pihlajaniemen Petrin ajatus Pollarin talon pystyttämisestä torille oli oikean suuntainen. Talo vain saattaa olla liian ränsistynyt tarkoitukseen, eikä talo liene ihan pohjalaistalon mallinen eikä ainakaan värinen.

Seinäjoki on Suomen maaseutukaupunkien pääkaupunki. Mikäpä torille sopisi paremmin kuin pohjalainen kaksifooninkinen talo piharakennuksineen. Sisäpihalla olisi esiintymislava ja pihassa voisi järjestää isojakin tapahtumia.

Pohjalaistyyliset ulkorakennukset olisivat torimyyjien myyntipaikkoja kesät talvet. Kesän aikoina rakennuksiin voisi sijoittaa myös vaikkapa pari Alpakkaa, jokunen lammas, koristekanoja jne. Pihapiirissä olisi tietysti myös lipputanko juhlapäivä liputuksia varten.

Itse talossa olisi kahvila avoinna kesät talvet. Talon keittiöstä lehahtaisi koko torialueelle houkutteleva juuri paistetun munkin tuoksu. Pientä pikkusuolaista esimerkiksi hotdogeja ja kotijuustoa lakkahillolla olisi myös tarjolla.

Sieluni silmillä näen, miten talon ikkunoilla olisi punaisia pelargoonioita ja itsenäisyyspäivän/joulun tietämissä joka ikkunalla kaksi kynttilää. Joulutontut vilahtelisivat myös ikkunoissa ja itse pukkikin vierailisi talossa ja torilla. Pääsiäisen aikoihin vierailevat trullit saisivat suklaamunan.

Joka vuosi sadonkorjuun aikaan talon pihapiirissä ja ympäristössä järjestettäisiin perinteeksi muodostuvat isot maalaismarkkinat.

Talo voisi sijaita torin pohjoispäässä Osuuspankin ja Kuislan talon lähellä takasivu pohjoiseen päin. Näin talo estäisi kylmän pohjoisvirtauksen esteettömän pääsyn alueelle.

Talon, sisäpihan ja ympäristön käytön ideointi antaisi ideanikkareille avoimet ovet. Pohjalaistalo rakennuksineen olisi torin sykkivä, lämmin sydän.

Väinö Kuoppala

Seinäjoki

Kommentoi