Lukijoilta: Seiskan todistus ei tarkoita seiskan lasta

Kollegat ympäri Suomea ovat juuri saaneet loppuun peruskouluissa lukuvuosiarvioinnin. Arviointi on yksi opettajan vaativimmista tehtävistä.

Olivatpa sanallisen arvioinnin kannustus- ja kehittämislauseet tai todistuksen numerot mitä tahansa, meidän on hyvä muistaa, että oppilas on aina paljon enemmän kuin hänestä tehty todistusarvio.

Ihmisarvo on jakamaton. Sitä ei voi mitata kouluarvosanoin. Koulun ja kodin tehtävä on kasvattaa lapsista ja nuorista ihmisiä, jotka ottavat toiset huomioon ja kykenevät toimimaan ryhmän jäseninä. Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä on todennut, että lapsen pitää saada tuntea ja kuulla, että hän riittää aina, on hyvä ja rakas sellaisena kuin on.

Tänäkin kesänä Seinäjoen kaupunki ja seurakunta tarjoavat lapsille ja nuorille monenlaista mielenkiintoista tekemistä kesäloman ajaksi. Pienimmät lapset, nelivuotiaista kymmenvuotiaisiin, voivat osallistua leikkikenttätoimintaan 10:ssä eri paikassa ympäri Seinäjokea. Kaupungin kesäsiirtola Alavudella ja Seinäjoen seurakunnan leirikeskus Honkiniemi Ähtärissä tarjoavat lapsille ja nuorille unohtumattomia elämyksiä uusien kavereiden kanssa.

Toivon kaikille koululaisille, ammattiin valmistuneille ja ylioppilaslakin lauantaina päähänsä painaneille nuorille parhainta onnea ja menestystä!

Kollegoille toivon rentouttavaa ja virkistävää kesää. Olette koulun tärkein voimavara myös ensi lukuvuonna.

Vanhemmille toivon sitkeyttä ja lujuutta vaativassa tehtävässänne. Olkoon kiitä, kuskaa ja kannusta mottonanne!

Psykologi Maartet Kallion sanoin: ”Sillä sille, joka yrittää, tai jota autetaan yrittämään – sille on auki ihan koko maailma.”

Annukka Latvala (kd.)

kuntavaaliehdokas

peruskoulun opettaja, eläkkeellä

Seinäjoki

Kommentoi