Lukijoilta: Sekasote

Sote oli yllättävän vähän esillä kuntavaalikirjoituksissa, vaikka muuten puhuttiin paljon valtakunnan tasoisista eli vasta eduskuntavaalien asioista. No, sotelle tuleekin näillä näkymin omat vaalit, aluevaalit.

12.6. tässä lehdessä yrittäjien edustaja otti kuitenkin kantaa soteen väittäen, että nykyisen hallituksen sote-uudistusesitys johtaa Amerikan malliin.

Hiukan ihmettelen yrityspuolen huolta. Sehän olisi yksityisten vakuutusyhtiöitten ja sote-yrittäjien etu.

Minun mielestäni on ihan hyvä, että hyvätuloiset ottavat henkilökohtaisen sairausvakuutuksen ja käyttävät sen turvin yksityisiä terveyspalveluja. Antavat näin paikkansa julkisella puolella pienituloisemmille, mutta eivät kuitenkaan saa helpotusta veroihin sillä perusteella.

Hallituksen esityksessä sanotaan, että hyvinvointialue voi käyttää myös ostopalveluja täyttääkseen järjestämisvastuunsa. Laki palvelusetelistä säädetään myöhemmin.

Ja onhan yksityinen puoli joka tapauksessa laajasti mukana hoitamisen puitteiden luomisessa. Toimitilojen rakentaminen, kalusteet, tutkimus- ja hoitolaitteet ja lääkkeet ja tarvikkeet sekä ruoka-, huolto-, korjaus ja kuljetuspalvelut.

Minulle muutos merkitsee vain sen, että menen Vaasan Tammikaivon terveysaseman sijasta keskussairaalan yhteyteen valmistuvaan H-taloon tai palvelusetelillä sitten yksityiselle puolelle. Minulle on se ja sama kuka lääkärien ja hoitajien palkat maksaa. Merkitsevää on palvelujen saatavuus, laatu ja omavastuut.

Sen sijaan matkan pituudella hoitopaikkaan kiireettömään hoitoon ei ole suurta merkitystä eli istunko autossa kvartin vai tunnin sen päälle, kun olen odottanut kotona ensin pari viikkoa.

Jatkossa joudumme maksamaan soten omavastuina ja korkeampana valtionverona. Valtion verotuksen kiristäminen on mitoitettu siten, että se vastaa kunnallisveroprosenttien 13,26 prosenttiyksikön alentamista.

Tulevaisuudessa on tarkoitus kerätä rahat maakuntaverolla. Se olisi siinä mielessä hyvä, että omilla rahoilla pelaaminen kannustaa toiminnan kehittämiseen.

Palvelut voidaan järjestää asutuksen mukaan kuntarajoista välittämättä. Tarvittaessa myös hyvinvointialueet voivat järjestää tietyt palvelut yhteistyönä.

Hyvinvointialueen valtuusto valitaan aluevaaleilla, joissa vaalipiirinä on koko hyvinvointialue. Ehdokkaita aluevaaleissa voisivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet ja valitsijayhdistykset.

Asetetut ehdokkaat olisivat ehdokkaina koko hyvinvointialueella.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi