Lukijoilta: Shakin pelaamisesta on apua aivoterveyden ylläpitämisessä

Hätkähdyttävä kirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa 5.9.2021. Muistisairauteen sairastuu vuosittain arviolta 14 500 ihmistä.

Lehtitiedon mukaan muistisairauksia on tutkittu ja tutkitaan EU-rahoitteisen Lethe-hankeen ja THL:n koordinoiman Finger-hankeen voimin.

Suomalainen Finger-tutkimus on osoittanut ensimmäisenä maailmassa, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiiviisiä toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Tutkimustulos ei ole mikään yllätys. On varsin pitkään tiedetty, että muistiharjoitukset, liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat ylläpitämään aivoterveyttä.

Eläkeliitto on jo pitkään panostanut ja kannustanut ikäihmisiä elintapaohjelman noudattamiseen. Eläkeliitton yhdistyksissä on erilaisia liikuntapiirejä, kerhossa asiantuntijat luennoivat terveydestä ja terveellisen ruokavalion noudattamisen tärkeydestä.

I-P:n kirjoituksessa todetaan, että älyteknologiasta toivotaan apua, jos muisti pätkii. Älyteknologiasta on varmaan apua jo nyt ja tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin.

Finger-hankeen yhtenä osana muistitoimintoja ylläpitämiseen mainitaan tietokoneharjoittelu. Monella ikäihmisellä ja nuoremmallakin digitaidot ovat puutteelliset tai puuttuvat kokonaan. On ihmisiä, joilla ei ole edes tietokoneharjoitteluun vaadittavia laitteita. Kansalaisopistot ja kirjastot tarjoavat kyllä apuaan, mutta jostain syystä, ihmisiä tuntuu olevan vaikea saada liikkeelle.

Muistitoimintojen aivojumppaa on vuosituhansia harjoitettu pelaamalla shakkia. Jo Albert Einsteinin kerrotaan lausuneen, että shakki on parasta aivojumppaa. Shakkiin kohdistuneiden tutkimusten pohjalta pelaamisen on arvioitu kehittävän loogista ajattelua, parantavan muistia, keskittymistä ja huomiokykyä. Shakki on lyhyesti, strateginen lautapeli, jossa valkoinen ja musta armeija pelaavat tosiaan vastaan. Eläkeliiton monissa yhdistyksissä pelataan shakkia.

Shakkia voi pelata joka paikassa, missä kaksi ihmistä kohtaa ja on pelivälineet. Netissä on tarjolla useita shakin pelisovellutuksia, joissa on kymmeniä miljoonia pelaajia. Sovellutukset ovat ilmaisia. Rekisteröityminen ei ole välttämätöntä, sovellutuksiin voi kirjautua Fb-tilin kautta. Sovellutus hakee muutamassa sekunnissa tasoisesi vastustajan maailmalta.

Shakin pelaaminen edellyttää kuitenkin peruskäsitteiden osaamista ja nettishakki lisäksi perusdigitaitojen hallitsemista. Kannattaa opetella, ihan omien älynystyröidenkin takia. Peruskäsitteiden opastusta voi saada tuttavalta tai paikkakunnan shakkikerhosta. Netistä löytyy useita opetusohjelmia.

Muistan lukeneeni jostain, että norjalaisten arvellaan olevan maailman vahvin kansa. Näin saattaa ollakin. Väkiluvultaan pienestä Norjasta löytyy olympiavoittajia ja maailmanmestareita, niin kesä kuin talvilajeissa.

Norjalaisten menestys henkisellä puolella on, myös huippuluokkaa. Shakin hallitseva maailmanmestari on norjalainen 30-vuotias Magnus Carlsen. Shakki on tehnyt Magnus Carlsenista miljonäärin.

Jorma Lamminen

Lapua

Kommentoi