Lukijoilta: Simo Salminen, vaatimaton monitaituri

Kukapa suomituntemuksen edes kohtalainen taitaja ei tuntisi häntä. On monen suusta kuultu, että Simo Salminen jäi ja on jäänyt varsin vähän tunnetuksi ansioistaan. Jos väite pitää paikkansa edes osittain, se juontuu Salmisen luonteen harmonisesta vaatimattomuudesta. En väitä, että hänen pitkään viihdealalla toimineet parhaat työtoverinsa Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri olisivat häntä väheksyneet. Siitä varmaankaan ei ole ollut kysymys. He omina persoonallisuuksinaan toimivat yhdessä ilmeisen luontevasti ja arvostivat toisiaan keskenään hyvin suuresti.

Onko sitten katetta väitteellä Simon jäämisestä jotenkin Speden ja Veskun varjoon? Tai että nuo kaksi trion persoonaa eivät olisi arvostaneet hänen taitojaan. Vai eikö ns. suuri yleisö osannut riittävästi arvostaa 2015 kuollutta monitaituria?

Simo Salmisen monipersoonaisuus ei tarkoittanut, etteikö hän olisi ollut ehjä, itseään terveesti arvostava ihminen, joka tiesi paikkansa ja osasi puolustaakin itseään tarvittaessa.

Vaikka en koskaan tavannut Simoa enkä hänen lähipiiriään, arvioin kuitenkin hänen saaneen haluamaansa huomiota riittävästi eläessään. Lukuisat kerrat katsottuani kaikki Speden elokuvat, katsottuani Lumilinna-menestyselokuvan ja kuunneltuani Simon kriittishumoristisia lauluja, olen vakuuttunut hänen tasapainoisesta henkilökuvastaan.

Luulen Simo Salmisen monitaituruuden ja karisman pohjana olleen juuri sen, että hän tiesi paikkansa, osasi suhtautua rooleihinsa ja työtovereihinsa ja työhönsä otteella, joka kestää kriittisimmänkin arvioinnin.

Simo Salmisen Sörsselssön-automekaanikon rooli lienee Uuno-elokuvien kautta ollut Salmisen huomattavin koomikon rooli. Ennen leffa-aikaa suuri yleisö pääsi tuntemaan hänet teatteri- ym. yleisöestradeilla, mm. uima- ja pellehyppyjen suomenmestarina, akrobaattina, lasitaiteilijana, kuvanveistäjänä ja varsinaiselta ammatiltaan leipurina. Hän oli kondiittorimestari. Viihdelaulajan ura jäi muutamaan levytykseen, kuten Alle lujaa, Rotestilaulu, Minä olen paakari, Pornolaulu ja Suurena miehenä. Elokuvapalkinto Erikois-Venlan Salminen sai, kuinkas muuten, sillä hän juuri suunnitteli ja toteutti Venla-pystin.

Suomalaiseen estradikulttuuriin Simo Salmisen vaikutus oli suuri, mistä häntä palkittiin myös Telvis- ja Kultainen Venla -palkinnoilla sekä Viihdetaiteen mestari -arvolla. Salminen kuuluu ehdottomasti suomalaisen kreisihuumorin kärkinimiin. Kenties paras esimerkki kreisijenkkihuumorista maassamme on trio Pasanen-Loiri-Salmisen Bluffbrothers-tv-esitykset. Ne jos mitkä jakoivat aikoinaan paljolti aliarvostetun komiikan ja muun taiteen kriitikoiden mielipiteet ja makumieltymykset. Kiitos Simo!

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi