Lukijoilta: Sinimustasta Heikki Peltolalle

Päätoimittaja Markku Mantilan kirjoitus sinimustan värin käytöstä vaatteissa tuntuu herättävän varsin runsaasti kiinnostusta.

Olen itsekin usein käyttänyt sinimustia vaatekappaleita ja käytän varmaan jatkossakin, koska en ole tätä historiallista näkökohtaa osannut huomioida. Mantilan pääpointti olikin jossain muualla, ja sen kyllä ymmärtää jokainen joka vain haluaa.

Varsinainen poliittisen väkivallan käyttö Suomessa on onneksi nykyisin suhteellisen harvinaista. Toki ääriliikkeiden kannattajia löytyy aina ja hallituspohjasta riippumatta, joten on hyvä olla varuillaan koko ajan.

Tuo Mantilan kirjoituksen pääasia olikin yhteiskuntajärjestyksen ja jonkinlaisen poliittisen työrauhan säilyttäminen maassamme. Nykyinen someaika on tuonut uudenlaisen poliittisen toimintakulttuurin jolla usein yritetään lytätä maamme päättäjät maan rakoon.

Valitettavasti jopa joidenkin kansanedustajien somepäivityksissä puhutaan usein Suomen päätöksenteon ”mädännäisyydestä” ja siitä kuinka ”vihervasemmisto tuhoaa Suomen”. Toki tällaista politiikkaa ei ilmeisesti voi lailla kieltää, mutta onko se sittenkään kovin rakentavaa toimintaa, niin se onkin jo toinen kysymys?

Olen itsekin vihervasemmiston kanssa täysin eri mieltä monista asioista. Mutta heillä vaan on se oma kannattajakuntansa varsinkin isommissa kaupungeissa. Se tulee näkymään maamme päätöksenteossa myös jatkossa, halusimmepa sitä tai emme.

Täytyy muistaa myös se, että ei ole mitään yksittäistä puoluetta, jonka mukaan toimitaan, vaan aina joudutaan tekemään myös kompromisseja.

Se on totta, että Suomi on aika lailla eturivissä tuossa ilmastotavoitteiden toteuttamisessa. En kuitenkaan puhuisi mistään varsinaisesta ”ilmastouskonnosta”.

Esimerkiksi turveveron korottaminen oli kyllä virhe ja sen kumoamisesta on myös tehty esityksiä. Joka tapauksessa turvetuotannon jatkosta ja tukemisesta käydään neuvotteluja koko ajan. Ja mainitsit, että täällä maalla eletään tukiaisten varassa ainakin pääkaupunkiseudun näkökulmasta. Kukahan puoluejohtaja muuten tuossa taannoin olikaan myös sitä mieltä?

Suomessa ei koskaan ole ollut sellaista hallitusta, johon kaikki olisivat olleet tyytyväisiä, eikä sellaista tule koskaan olemaankaan. Eri puolueita on nähty eri hallituksissa ja isoimmat puolueet ovat päässeet ainakin kokeilemaan hallitustyötä. Puolueita on myös hajonnut ja uusia perustetaan.

Poliittinen värikartta on kirjava, löytyy sinisiä ja pian ilmeisesti myös sinimustia. Mustat-nimisestä puolueesta en ole ainakaan kuullut, tosin en ole pienimmistä puolueista kovin hyvin selvillä.

Joka tapauksessa politiikka on yhteispeliä jossa tarvitaan neuvottelutaitoa.

Parantamisen varaa aina löytyy mutta politiikassa on miljoona asiaa, joiden täytyy nivoutua toisiinsa, eli mitään suoraviivaista oikotietä onneen ei ole olemassa.

Toivottavasti jatkossakin löytyy päättäjiä poliitikon vaativaan työhön.

Pentti Hepojoki

maatalouslomittaja/maanviljelijä

Töysä

Kommentoi