Lukijoilta: Sipilä muistetaan ristiriidoistaan

Hänet poliittinen historia muistaa, kuten puheenjohtaja-pääministerit yleensäkin. Ykköskysymys näin keskustan johtajan vaihtuessa on: mistä Juha Sipilä muistetaan. Hymystään? Siitäkin kai.

Mutta oma puoluekenttä on hiljalleen kypsynyt uuden johtajan vaihtumiseen. Kipujen kautta, se lienee selvää.

Kun 2015 Arkadia-vaalit käytiin, oli kokoomus omassa johtajakriisissään Stubbin Orpoksi vaihtumisessa. Oliko se helppo vaihdos, tietää ko. puolue parhaiten kertoa.

Nyt alkiolaispuolue etsii kasvoja syvimmän gallupromahduksensa tiimoilla. Onko uusi 7.9. valittu pomo eheyttäjä?

Vuonna 2015 tapahtunut keskustan vaalivoitto oli virstanpylväs vaikeassa valtiontalouden alijäämässä ja maahanmuuttoaallon yllättäessä. Siihen Juha Sipilä reagoi kokemattoman poliitikon, yrityspomon elkein. Miten?

Keskustan puoluekentän ”vanhat parrat” pärisivät ja tärisivät taustalla kiihkeästi, kun Sipilä valitsi ministereiksi uusia kasvoja, mm. yritystaustaisen Anne Bernerin mutta ”unohti” mm. puolueensa ylivoimaisesti kokeneimman eli Keminmaan Väyrysen... Se oli vanhankaartin kentälle shokki kuten Berner-valintakin.

Sipilän yksi floppi oli kautensa alussa tarjota omakotitaloaan vierasmaalaiskodiksi. Kuulosti jalolta mutta oli ilmeisen hätäinen ajatus, mikä ei toteutunut.

Tilinpäätös nyt on Sipilän edessä pj-kokouksessa. Keskusta rämpii pohjamudissa ja hallitustie on arvoitus. Kykeneekö uusi johtaja nostamaan kannatusnotkosta ylöspäin vai jääkö keskusta vihervasemmiston varjoon ja kokoomus- ja ps-puolueiden eli opposition hiostuksessa kuolintaistokentälle?

Varmaa on, ettei jatko ole helppo, sillä Halla-ahon asiallinen, terävä tyyli hankaloittaa mm. maaseutuväen paluuta äänestämään keskustaa.

Yhä repaleisempi ja tasaväkinen taisto vallasta jatkuu koko maassa eikä hallitusvastuu ole helppo kannustin uudelle johtajallekaan. Kun ottaa huomioon, että vihreiden kannatuskäyrä on yhä nousujohteista. Se on jostakin kummasta syystä juuri Suomessa Pohjolan maista korkein.

Sipilän taloustaidot oli loistavat valtion budjettitulosten valossa mutta politiikan paluuta politiikan keskiöön silti kansa rakastaa.

Kirjoitettu UKK:n 119-vuotissyntymäpäivänä 3.9.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi