Lukijoilta: Sote-järjestöiltä ei saa leikata

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöiltä ollaan leikkaamassa ensi vuonna 127 miljoonaa euroa. Suunnitellut leikkaukset ovat tähän vuoteen verrattuna 33 prosenttia. Jos suunnitelma toteutuu, se murentaa järjestöjen korvaamattoman toiminnan ja vaikuttaa heikentävästi etenkin jo ennestään heikko-osaisten ihmisten hyvinvointiin.

Kolmannen sektorin järjestöt ja yhdistykset tekevät Vaasan seudulla ja koko Suomessa todella tärkeää työtä.

Toiminta edistää monin tavoin ihmisten hyvinvointia, arjen hallintaa ja myös työelämässä tarvittavia valmiuksia.

Työn merkitys on korostunut entisestään koronakriisissä, kun järjestöjen ja niiden vapaaehtoiset ovat antaneet esimerkiksi ruoka-apua sekä tukea yksinäisille ja vanhuksille.

Suunniteltuja leikkauksia ei saa toteuttaa, sillä nämä rahat takuuvarmasti löytyvät järjestöille, kun samaan aikaan valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan kehitysyhteistyömäärärahat ovat nousemassa ensi vuonna lähes 1,2 miljardiin euroon.

Suomen kehitysyhteistyöhankkeet saavat vakavaa kritiikkiä vähäisistä tuloksista ulkoministeriön omissa sisäisissä tarkastusraporteissa. Ulkomaille ohjattavat varat tulee suunnata suomalaisten järjestöjen korvaamattomaan toimintaan ja niiden rahoituksen turvaamiseen, koska sillä on välitön vaikutus suomalaisen lasten, nuorten, perheiden, vammaisten ja ikäihmisten hyvinvointiin.

Micael Westerholm (ps.)

Mustasaari

Kommentoi