Lukijoilta: Sote-uudistus saatava maaliin

Ilmari Ylä-Autio on useassa kirjoituksessa I-P:ssa (viimeksi 22.3.) ilmaissut jyrkän kielteisen kantansa Marinin hallituksen sote-uudistukseen. Ilmeisesti edellisen hallituksen vastaava esitys olisi käynyt, koska kokoomus oli myös hallituspuolueena sitä ajamassa.

Kariutuneessa Sipilän hallituksen esityksessä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lisäksi uudistus olisi sisältänyt myös E-P:n liiton ja osin ely-keskuksen tehtävät.

Nykyhallituksen esitys rajautuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen. Pelastustoimi on jo vuosia ollutkin maakunnallisesti järjestetty.

Suurimmat kaupungit, varmaan Seinäjokikin, pystyisivät nämä palvelut itsekin asukkailleen järjestämään.

Pienten ja keskisuurtenkaan kuntien rahkeet eivät siihen riittäisi. Sen vuoksi maakuntamme kunnat Seinäjokea ja Lapuaa lukuun ottamatta ovat jo yli kymmenkunta vuotta järjestäneet perustason terveys- ja sosiaalipalvelut seudullisina kuntayhtyminä. Kuntien itsehallinto on tältä osin luovutettu näille yhteistoiminta-alueille.

Itsehallinnosta on kunnille jäänyt maksajan osa.

Nyt järjestämisvastuu siirrettäisiin maakuntatasolle. Maksaja olisi valtio nipistämällä noin 12 prosenttiyksikköä kuntien nykyisestä veronkannosta.

Ylä-Aution esittämää vapaaehtoista maakunnallista yhtymää ei täällä yrityksistä huolimatta saatu koottua.

Toisin kävi Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Siellä rakenteet ovat jo valmiina uuteen soteen eli hyvinvointialueisiin.

Meilläkin toki työryhmät parhaillaan työstävät valtion rahoituksella tulevaisuuden maakunnallista mallia huomioiden tulevaisuuden tarpeet.

Maakuntaveroa näille uusille hyvinvointialueille ei tule. Mikäli toimintoja myöhemmin laajennetaan Sipilän hallituksen esittämään suuntaan, tulee vero varmaan uudelleen harkintaan. Tällöin rakenne olisi lähes sama kuin Ruotsissa jo yli 150 vuotta toiminut kunnallinen maakuntahallinto.

Mielestäni hallituksen sote-udistus on nyt vihdoin vietävä maaliin. Koronatilanteen hoitokin on osoittanut maakunnallisen saumattoman yhteistoiminnan vahvuuden.

Henkilöstön vuosia kestänyt epätietoisuus tulevasta on vihdoinkin saatava päätökseen.

Aulis Ranta-Muotio (kesk.)

Teuva

Kommentoi