Lukijoilta: Sottainen Etelä-Pohjanmaa?

Koettelevan talven jälkeen avautuu meitä ympäröivillä paikoilla, pihoilla, kaduilla tosi karmea ja ruma näkymä.

Mikä sotku lumen alta ihmisen/ihmisten aikaansaamana paljastuukaan? Voi vain ihmetellä, miksi jotkut eivät koskaan opi asiassa yhtään mitään?

Pitäisikö tästä alkaa sakottaa? Kameroja voisi laittaa rutkasti lisää ja sitten vain sakkoja perään.

Olisi todella hyvä, että ihmiset siivoaisivat näin keväällä talven alta paljastuneita nurkkiaan hieman laajemmalti kuin vain sen porraspielen ja nurmikentän.

Hiukan mukaan rakennusten taustoja, lähiojaa, pellonpiennarta jne. Ja kauppaliikkeet, niiden ympäristöt ovat liian usein suorastaan karmeita. Lumen alta on paljastanut turhan runsaasti mm. käärepapereita, ateria-alustoja ja apua – voi niitä tympeitä karkkipaperien määrää! Eikö yhtään niiden luontoon kärrääjiä hävetä se jatkuva karkkipaperien kylvö ympärille?

Yhä useammin on nykyisin myös havaintoja ns. huumeneuloista. Tällaisia ei todellakaan saisi ainoatakaan olla julkisilla paikoilla. Ovat ns. pienelle väelle kuin myös muille varomattomasti liikkuville tosivaarallisia! Jos kerran pitää käyttää niin kai sitten pitää, mutta sopisi käyttäjien edes hiukan näitä asioita ajatella, osaa toki varmaan myös ajattelee.

Etelä-Pohjanmaan kaupungit ja kunnat puolestaan voisivat suorastaan tuplata kevät- ja kesätyöntekijöiden määrään, nuorten lisäksi myös moni vanhempi henkilö voisi motivoitua siivoamaan sopivasta korvauksesta alueiden yleisten tilojen, teiden ja ojien varsia.

Julkistettujen koronatietojen mukaan, ulkotiloissa ei ole niin suuri vaara kuin sisätiloissa ja kun ehdottomasti ne turvavälit pidetään, käsidesiä käytetään, suojamaskien käyttö on myös kunniassa siellä missä ihmisiä paljon on liikkeellä eikä pärskitä päin toisen näköä, niin on ihan ok-hommaa. Kuitenkaan, ehdottomasti ei tarkoitettu jo valmiiksi sairaille ihmisille.

Jos kerran ilmastosta, luonnosta myös Etelä- Pohjanmaalla välitetään, kannetaan huolta, niin itsestä, omasta asenteesta se kaikki on aloitettava, omien korvien välistä aluetta on rassattava.

Ympärillämme oleva luonto tarvitsee meidän kaikkien apua, paikka paikoin se on jo pulassa!

Oppilaitoksissa on myös oppilaille hyvä aika ajoin muistuttaa niitä omien käytöstapojen tärkeyttä, itselle, toisille, ympäristölle. Eli kun liikutaan paikasta toiseen ne ovat mukana ja lakataan liikkuessamme joka paikkaa sottaamasta. Kunnioitetaan ihan oikeasti, omassa käytöksessä, joka päivä, myös meitä vielä kauniina ympäröivää luontoa!

Lopetetaan jo ympäristömme sottaus!

Ritva Ketola

Alavus

Kommentoi