Lukijoilta: Spektaakkelin ja retoriikan ilotulitusta Ilmajoella

Tarkastuslautakunta sai kutsun osallistua Ilmajoen kunnanvaltuuston kokoukseen maanantaina 22.6.2020 ja kuulemaan tarkastuslautakunnan vuoden 2019 arviointikertomuksen esittelyä. Istuin takarivissä lautakunnan jäsenen Birgitta Sihdon kanssa. Ihmettelimme, miksi äänentoistoa ei ollut hoidettu niin, että käytetyt puheenvuorot kuuluisivat myös takapenkille asti. Seuraaminen oli hankalaa. Tämä epäkohta on ollut tiedossa jo kauan ja sen hoitamiseen olisi ollut riittävästi aikaa. Tarvittavia laitteita ei ollut käytössä.

Haluan kiittää kunnan johtoa, kun Ilmajoen vaakunapinssit jaettiin valtuustolle ja tarkastuslautakunnan jäsenetkin saivat ne. Näen tämän eleen arvostukseksi lautakunnan jäsenten tekemälle työlle.

Kokouksen seuraamista häiritsivät edessäni olevat kolme viranhaltijaa. Naureskelu, vähättely ja elehtiminen olivat minusta loukkaavaa arviointikertomuksen aikana, koulutusasioiden käsittelyssä ja perussuomalaisten puheenvuorojen aikana. Muutamat valtuutetut olivat huomanneet saman ilmiön. Toki kaikki teemme virheitä, mutta tällainen käyttäytyminen ei sovi ja voi jatkua demokraattisessa toiminnassa.

Vaaleilla valitut luottamushenkilöt ovat saaneet mahdollisuuden ajaa kuntalaisten asioita valtuustossa ja lautakunnissa.

Puolueilla on omat eettiset käyttäytymissäännöt. Näiden samojen ohjeiden haluaisin näkeväni toimivan myös kaikilla johtavilla viranhaltijoilla.

Tiettyä nöyryyttä ja arvostusta täytyisi olla luottamushenkilöitä kohtaan ja olla valmiutta hyväksyä erilaisia mielipiteitä vähättelemättä, varsinkin kun mielipiteet ovat perusteltuja ja tutkittuja.

Kokous alkoi kello 18 ja päättyi tiistaina kello 00.30. Vuosia sitten on tehty päätös, että jos kokous näyttää jatkuvan yli puolen yön, siirretään se seuraavalle päivälle. Näin ei tällä kertaa päätetty. Monilla unet jäivät vähiin. Tiedän, että monilla valtuutetuilla on työpäivän jälkeen ollut myös muita kokouksia ennen illan kokousta, joten tämä oli mielestäni heille kohtuutonta.

Spektaakkelin ja retoriikan ilotulitusta kuultiin esimerkiksi, kun valtuutettu kysyi, miksi vanhemmilta ei ole kysytty kouluasioista? Vastaus oli, että kenen vanhemmilta pitäisi kysyä. Kuultiin myös kommentti, että yleisen edun vuoksi (kouluja lopetetaan). Sivistysjohtaja perusteli tasa-arvolla kyläkoulujen lakkauttamista.

Moniin erilaisiin äänestyksiin meni myös paljon aikaa. Myös kuultiin kommentti, että kylällä on näytön paikka, voiko koulu jatkaa. Ei ole kylän syy, jos kunta ei ole korjannut ja huoltanut koulua. Kuntastrategiassa kuitenkin korostetaan kylien elinvoimaisuuden säilyttämistä.

Äänestystulos Nopankylän koulun osalta on, että keittiö korjataan ja opetus jatkuu syksyllä normaalisti.

Koskenkorvan uuden koulun suunnittelu alkaa ensi vuonna, lasten vanhempia kuullaan ja tehdään lapsivaikutusten arviointi. Vielä ei määritelty, mistä koulusta oppilaat sinne tulevat ja koska koulun oltava valmis. Hyvä näin, harkinta-aikaa jää asioihin.

Kuntalaki 121 §: ”Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten.” Ilmajoen tarkastuslautakunta koostuu viiden eri puolueen jäsenestä. Olen kokenut, että meillä on hyvä henki ja yhteisesti päätämme, mitä arviointikertomukseen laitamme.

Näkemykseni ja arvioni pohjautuvat 40 vuoden työkokemukseen eniten pääkaupunkiseudulla eri vastuu- ja johtotehtävissä.

Olen ollut lukuisissa kokouksissa ja suunnitteluryhmissä, neuvotteluissa kuntien, kaupunkien, isojen seurakuntien ja järjestöjen päättävissä kokouksissa, pääurakoitsijoiden laatuasioitten hoitajana elyn, kuntien ja kaupunkien kokouksissa.

Seppo Pitkämäki (kd.)

KD paikallisosaston varapuheenjohtaja

KD Pohjanmaan piirihallituksen jäsen

kunnan tarkastuslautakunnan jäsen

Ilmajoki

Kommentoi