Lukijoilta: Stalinin puhdistuksista

Taas ovat nousseet esille monella foorumilla Stalinin puhdistukset Karjalassa. Erikoista tässä on, että ne on nostettu esille poliittisen oikeiston toimesta. Olivathan teloitetut Suomesta kapinan jälkeen Neuvostoliiton puolelle siirtyneitä punaisia.

Kummallista on sekin, että he kovasti paheksuvat teloituksia. Totuushan on se, että nämä ihmiset olisi tapettu kapinan jälkeen valkoisen terrorihallinnon toimesta jo Suomessa.

Valkoisen hirmuhallinnon toimesta teloitettiin ja murhattiin sekä tapettiin nälkään ja tauteihin vankileireillä enemmän suomalaisia kuin Stalinin puhdistuksissa. Mikä ei toki pyhitä myöskään Stalinin ajan puhdistuksia. Miksi puhdistukset tehtiin, olisi yksi tutkimuksen aihe.

Valkoinen terrori jatkui pitkään 1920- ja -30-luvulla. Valtiollinen poliisi vainosi vasemmistolaisia ja kommunisteja.

Olemattomin syytöksin ihmisiä vangittiin ja vietiin Tammisaaren vankileirille, jossa kuoli ihmisiä äärettömän epäinhimillisissä olosuhteissa.

Eräs tapaus on itselleni tuttu. Kruunupyyn Ååsilla oli teloitettu ihmisiä, jotka olivat kuuluneet työväenyhdistykseen (eivät osallistuneet kapinaan).

Joukko vasemmistolaisia ihmisiä oli Vappuna viemässä kukkia teloitettujen haudalle. Valtiollinen poliisi (Ohrana) oli saanut vihiä asiasta ja tuli pidättämään heidät.

Syyte ei tullut tietenkään kukkien viemisestä haudalle, niin härskiä ei oikeudenkaan toimi ollut.

Syyte oli tekaistu ”valtiopetokseen valmistava toiminta”. Todistukseksi tästä riitti, että ko. henkilöt olivat keränneet rahaa entisten punavankien avustusjärjestölle. Tuomio oli kaksi vuotta kuritushuonetta. Minulla on oikeuden päätöksestä dokumentti, josta ilmenevät nämä perustelut.

Sodan ja Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliitossa tuotiin esille Stalinin hallinnon hirmutyöt ja ne myös tuomittiin ja Stalinin kultti ajettiin alas.

Tämä ei kuitenkaan tunnu riittävän joillekin piireille, vaan aina vain monotonisesti toistetaan kommunismin kauheutta vaikka kysymys oli yhden henkilön vallanhimosta.

Kuten huomataan, valtaan perustuvia hirmutekoja ja terrorismia oli molemmin puolin rajaa. Toivotaan, että lopulta kuitenkin inhimillisyys ja ihmisoikeudet voittavat.

Kari Laitala

Vaasa

Kommentoi