Lukijoilta: Suako kohti ain?

Titanic herää kuolleista suomalaisvoimin. Täysin samanlainen Titanic II rakennetaan Kiinassa. Se on valmis 2022, jolloin se lähtee 110 vuotta myöhemmin samalle neitsytmatkalle Southamptonista New Yorkiin, käyttövoimanaan neljä Wärtsilän dieselmoottoria. Suunnittelusta vastaa suomalainen Deltamarin. Reitillään tämä kaksoiskappale kulkee pohjassa olevan hylyn yli. Absurdia.

Titanicin viimeinen matka meren pohjaan kesti 6 minuuttia. Se vajosi 1912 nokka edellä 15.4. lähes 4 kilometrin syvyyteen säilyttäen nokan, rungon ja kansirakenteet ehjinä. Upea kristallikruunukin roikkuu yhä salongin katossa. Pehmeä lasku johtunee luisusta mutaista rinnettä pitkin. Se on pystyssä 20 metriä syvässä liejussa kuin telakalla. Ilmataskuissa elossa vajonneet ihmiset ehkä huusivat: ”Ollaan pohjassa!”

Pinnalla 1500 ihmistä kamppaili kaksiasteisessa vedessä. Peilityyni meri oli täynnä käsiä. Omaiset veneissä kuulivat puolisen tuntia heidän kuolinhuutojaan. Sitten oli haudanhiljainen pimeys tyynen veden yllä. Yhdessä veneessä ihmiset alkoivat kuorossa lausua Herran rukousta. Miksi ihmeessä? Kirotahan siinä olisi pitänyt. He olivat juuri menettäneet omaisensa, vaikka lähellä oli pysähtynyt laiva, jonka valot nähtiin veneissäkin. Pelastavat suojelusenkelit nukkuivat.

Laiva oli vain 20 minuutin päässä Titanicista, joka upposi lähes 3 tuntia. Tämän California-laivan kapteeni poltti sikaria kannella katsellen Titanicin valorivejä, jotka hänestä näyttivät olevan oudosti vinossa. Sitten hän meni nukkumaan. Sähköttäjäkin nukkui. Kansivahti kokeili kuulokkeita. Sieltä ryöppysi korviin: SOS! SOS! SOS! Ymmärtämätön mies ei ihmetellyt öistä morsetustulvaa, vaan jatkoi tylsää vartiotaan.

Toinen laiva Carpathia oli 5 tunnin päässä. Sen kapteeni heräsi heti toimimaan. Huopia, tiloja, keittoja ja lämmintä juotavaa. Pappi ja lääkäri valmiiksi. Kaikki valonheittimet pimeälle merelle. Miehiä tähystämään ja toimettomat rukoilemaan. Titanic viestitti: ”Hurry old boy! Vesi ulottuu jo kattiloihin.” Kapteeni ruoski laivansa synkin mielin uuteen nopeusennätykseen samalla riskeeraten itse törmäyksen jäävuoreen. Hän pysähtyi tarkasti 70 minuuttia myöhässä Titanicin yläpuolelle. Mitään ei näkynyt pimeydessä. Sarastaessa alkoi erottua pelastusveneitä.

Californian kapteeni heräsi aamulla shokkiuutiseen ja pyrähti äkkiä paikalle, jossa näki Carpathian poimivan liiveissä kelluvia ruumiita vedestä. Pari päivää myöhemmin merestä löytyi turkisnyytissä kelluvan lapsen ruumis. Huolehtiva äiti oli pukenut 1,5-vuotiaan pojan lämpimästi. Nimi selvisi yli 90 vuoden kuluttua dna-kokeessa. Vanhemmat ja 5 sisarusta hukkuivat. Pikku Sidney oli keveänä kellunut äitiä parkuen, kunnes nälkiintyneenä jäätyi hengiltä auringon poltettua silmät sokeiksi. Suojelusenkeliä ei ilmestynyt paikalle.

Huuda Minua avuksesi hädässäsi, niin Minä autan sinua, luvataan Raamatussa. Mahdoton kuvitella suurempaa viattomuutta suuremmassa hädässä. Apua ei tullut. Kenen rukoukset siis kuullaan. Natsit tappoivat tuhoamisleireissään 6 miljoona viatonta juutalaista siviiliä. Sadat tuhannet heidän lapsensa vietiin suoraan junasta kaasukammioihin. Puolen tunnin sisällä he siirtyivät savuna ilmaan. Heidänkään rukouksiaan ei kuultu. – Minunko rukoukseni Hän sen sijaan kuuntelisi?

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi