Lukijoilta: Sudet ja Pohjolan Venetsia

Viimeisten vuosien aikana olemme vaalipiirimme kollegoiden kanssa susiin liittyen olleet useasti yhteyksissä Riistakeskukseen, poliisiin, pohjalaisiin petoyhdyshenkilöihin, maanomistajiin ja virkamiehiin.

Tasan vuosi sitten kävimme myös eduskunnan suuressa salissa monipuolista keskustelua kansalaisaloitteesta, jossa esitettiin suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Uskon edelleen, että kansalaisaloite omalta osaltaan ainakin jossain määrin auttoi avaamaan pääkaupunkiseudulla korkealla kerrostaloissa asuvien päättäjien ja virkamiesten silmiä.

Maa- ja metsätalousministeriö onkin nyt vihdoin valmis antamaan 20 sudelle kaatoluvan ensi vuonna. Erityiskiitos tästä kuuluu ministeri Jari Lepälle, jonka ministeriö siis on lähettänyt asiasta lausunnoille asetuksen, joka sallisi suden kannanhoidollisen metsästyksen kaikkialla Suomessa.

Tarkoituksena on ensisijaisesti säädellä susikannan kasvua sekä ehkäistä vahinkoja. Susien ei missään nimessä kuulu liikkua vapaasti lähelläkään asutusta Suomessa.

Tuntuu hyvältä, että tähän asiaan vihdoin kunnolla reagoidaan.

Vaasassa uusi kaupunginvaltuusto jatkoi viikolla työskentelyään strategian parissa. Erinomaista keskustelua käytiin mm. rantojen huomattavasti laajemmasta hyödyntämisestä – voisimme hyvinkin olla uusi Pohjolan Venetsia.

Vaasan rantaviivan pituus on jopa 409 kilometriä, josta mannerrantaa 80 kilometriä ja saaristorantaa 313 kilometriä. Edes muutamien prosenttien valjastaminen rohkeaan ja uniikkiin rakentamiseen nostaisi seudun uudelle tasolle myös kansainvälisesti.

Seudun asukkaiden ja huippuyritystemme toimintaympäristön on kaikilta osin oltava huippuluokkaa.

Moni korkeakoulusektorimme avaintoimija on viime viikkoina juhlinut tasavuosia.

Helsingin yliopiston erinomainen Vaasan oikeustieteen yksikkö on jo 30 vuoden ajan vahvistanut niin läntisen Suomen oikeudellista infrastruktuuria kuin yksityistä elinkeinoelämää.

Myös Högskilestiftelsen i Österbotten täytti 30 vuotta, jonka kunniaksi mm. ruotsalaisen Suomea arvostavan mahtisuvun Marcus Wallenberg osallistui julkiseen keskustelutilaisuuteen kanssamme.

Myös upealla Technobothnialla on tullut 25 vuotta täyteen. Uskallan väittää, että monelta on jäänyt huomaamatta, mikä uniikki maailman luokan helmi Technobothnia aidosti on.

Ylpeydellä on itse vuosien varrella eri vierailujen yhteydessä saanut nähdä ja kuulla, kuinka mm. eduskunnan tulevaisuusvaliokunta, tasavallan presidentti ja Cernin tutkijat ovat olleet Technobothniasta otettuja.

Haluan lämpimästi kiittää kaikkia teitä, jotka päivittäin etulinjassa ylläpidätte ja kehitätte mainioita yhteistyötä korkeakoulujemme ja yritysten välillä !

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi