Lukijoilta: Sudet ovat ongelma

Ensi vuoden talousarvion käsittely alkoi eduskunnassa viime tiistaina. Talousarvio on yleisellä tasolla hyvä. Se tukee työllisyyttä, talouden kasvua, pienituloisten asemaa ja velkaantumisen vähentymistä.

Talousarvioon sisältyy myös paljon yksityiskohtia, joista hallituspuoleen edustajana voi aina olla toistakin mieltä. Yksi niistä on susipolitiikka.

Talousarviossa esitetään susien pannoitukseen 300 000 euron määrärahaa. Länsi-Suomessa susiongelma on pahentunut merkittävästi. Susista 68 prosenttia on nyt Länsi-Suomen maakunnissa.

Pahenevaan susiongelmaan on löydettävä ratkaisu, mutta pannoitus on mielestäni hyödytön ja todella kallis keino hallita luonnossa liikkuvia susilaumoja.

Susien pannoitus tarkoittaa, että sudet etsitään helikopterin avulla ja ammutaan nukutusnuolella. Sen jälkeen helikopteri laskeutuu ja sudelle laitetaan kaulaan sen sijaintia jatkuvasti ilmoittava panta.

Pannoituksen kustannukset ovat noin 10 000 euroa sutta kohti.

Tavoite on, että jokaisessa laumassa olisi pantasusi, jolloin laumaa voitaisiin paremmin seurata. Käytännössä tästä susien seuranta on kuitenkin vaikeaa, koska pantatieto on vähintään seitsemän tuntia vanhaa. En usko, että Luonnonvarakeskus tulee julkaisemaan reaaliaikaista seurantatietoa.

Susien aiheuttamat kotieläinvahingot ovat nousseet merkittävästi.

Valtio maksaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa korvauksia menetetyistä koirista, lampaista, poroista ja muista kotieläimistä.

Viime aikoina Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on suden tappamiksi tai vahingoittamiksi joutunut lemmikkilampaita, minkkejä, koiria ja hevosia. Vuosittain metsästäjät menettävät kymmeniä koulutettuja metsästyskoiria susille. Niiden arvo on usein kymmeniätuhansia euroja ja saatu korvaus ei kata menetystä.

Nyt käynnistyneellä metsästyskaudella ja SRVA-toiminnassa käytetään koiria. Mutta monet metsästäjät miettivät uskaltaako koiraa päästää metsään suden suuhun.

Mielestäni 300 000 euron pannoitushankkeella ei vähennetä susien aiheuttamaa uhkaa. Kyseinen määräraha tuli mieluummin käyttää vahinkojen täysimääräiseen korvaamiseen.

Lisäksi poliisien tulee tehdä ripeästi päätöksiä asutusten lähelle tulevien susien poistamisesta lain mahdollistamien linjausten mukaisesti.

Viestejä kasvaneesta susiongelmasta tulee jatkuvasti, joten tarvitaan aidosti vaikuttavia toimenpiteitä ratkaisuksi.

Lasse Hautala (kesk.)

kansanedustaja

Kauhajoki

Kommentoi