Lukijoilta: Suhmurointia koronaviruksen torjumisessa

Kun alkaneen vuoden tammikuussa Kiinan 11 miljoonan asukkaan Wuhanissa oli varmistunut noin 400 koronavirustartuntaa, niin koko 60 miljoonan asukkaan Hubein maakunta eristettiin tykkänään muusta maasta.

Samalla alkoi kyseisen maakunnan kaikkien kaupunkien täydellinen sulku, jota kesti noin kaksi kuukautta.

Nyt, kun uudet tartunnat ovat pudonneet liki olemattomiin, niin Kiinassa on voitu jo helpottuneina todeta, että koronapandemia on heidän osaltaan toistaiseksi tukahdutettu, mikäli annetut tiedot pitävät paikkansa.

Kiinan valitsema tie on siis ollut jonkinlainen ”tukahduttamisen strategia”.

Länsimaissa tuohon kiinalaisten toteuttamaan strategiaan on syystä tai toisesta suhtauduttu vähätellen ja leväperäisesti, joten seurauksena onkin ilmennyt liki poikkeuksetta yhä vaarallisempia piirteitä saaneita pandemioita.

Suomessakin on valitettavasti tehty kuta kuinkin kaikki mahdolliset virheet, kun koronaviruksesta alkoi ilmaantua ensimmäisiä merkkejä maassamme.

Esimerkiksi tavanomaisien talvilomien aikoihin tuhansia suomalaisia matkusti vapaasti Itävaltaan, Italiaan ja Espanjaan jo todetuille tartunta-alueille.

Tuollaiset matkat jatkuivat valitettavasti vielä maaliskuussakin, jolloin pandemia riehui noilla alueilla jo liki täydellä tehollaan.

Maamme turvallisuudesta vastuussa olevat tahot eivät näköjään suostuneet tajuamaan, millaisen uhkan noille varsinaisia ”viruslinkoja” sisältäville alueille matkustaneet aiheuttavat kotiin palatessaan alkamassa olleen epidemian levittäjinä.

Hehän ovat saaneet näihin päiviin saakka jatkaa matkaansa vapaasti ympäri maata ilman minkäänlaista ohjeistusta tai kontrollia.

Herääkin kysymys: Kenellä on vastuu tästä nyt kansalaistemme terveystilannetta ravistelevan pandemian ja erityisesti sen seurauksena syntyvien taloudellisten ongelmien ryöstäytymisestä jopa katastrofaalisiin mittoihin?

Erityisesti hallituksemme sekä sen asiantuntijoina olevat viranomaistahot näyttävät olleen joko välinpitämättömiä tai ylioptimistisia mahdollisen pandemian ja siitä aiheutuvien seuraamusten suhteen. Näin siitä huolimatta, että jo viime tammikuussa, kun koronavirus oli jo lähtenyt leviämään Kiinasta Eurooppaankin, hallitukselle jätettiin kirjallinen kysymys, jossa vaadittiin hallitukselta reagointia yhä lisääntyvään koronavirusuhkaan.

Hallitus vastasi tähän lakonisesti: ”Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni”.

Niinpä valtiovallan antamissa ohjeissa koronavirukselta suojautumiseksi onkin näihin päiviin saakka korostettu vain lähinnä käsien pesun tärkeyttä sekä yli 70-vuotiaiden pysymistä kotona.

Vielä runsas kuukausi sitten, kun koronapandemia oli alkanut riehua jo huolestuttavassa määrin Euroopassakin, pääministerimmekin totesi 26.2.2020: ”Tautitapauksia tulee olemaan, ei kuitenkaan erityisen laajasti”, mitä koko hallituskin täydensi seuraavana päivänä: ”Suomessa tartuntariski on pieni”.

Vasta muutama päivä sitten eli perjantaina 27.3.2020 valtiovaltakin havahtui ja alkoi antaa jo yli äyräiden paisumassa olevan pandemian tukahduttamiseksi järeämpiä vaatimuksia kansalaistensa suojaamiseksi.

Syyt tähän maassammekin jo kohtuuttomia mittasuhteita saavuttaneeseen pandemiaan kohdistuvat epäilemättä maamme korkeimman johdon välinpitämättömään ja osittain ylimieliseenkin toimintaan.

Pentti Ruotsala

Vaasa

Kommentoi