Lukijoilta: Suhmurointia päästökaupoilla

Globaali ilmaston muuttuminen ei ole ainoastaan tämän päivän ilmiö.

Puut kasvavat sitä paremmin, mitä enemmän ne saavat auringon säteilyä. Kasvu näkyy puissa olevissa kasvukerroksissa eli lustoissa. Tästä on julkaistu useita artikkeleita alan lehdissä ja nyt täällä Suomessakin (Ismo Aaltonen, Geologi 3.2021). Tutkitut seikat osoittavat ilmaston muutosten ohjanneen väestöä jo ennen ajanlaskun alkua.

Teollistuminen alkoi 1800-luvun lopulla Brittein saarilla, Ranskassa ja Saksassa kivihiilen louhinnalla. Sitä myöten höyrykoneet kehittyivät ja rautatieliikenne alkoi voittokulkunsa. Samoin alkoi vähitellen merien valtiaina olleet purjelaivat kääntyä höyrymoottoria käyttäviksi aluksiksi. Eurooppalaisten valloittajavaltioiden hurjassa menossa ilmakehä sai osansa hiilen muodossa. Voittajat orjuuttivat pääosin afrikkalaisia ja heitä rahdattiin Amerikkaan orjiksi.

Ilmakehän pilaaminen liialla hiilidioksidilla ei ollut pätkääkään suomalaisten kontolla. Brittien kehittämä määritelmä päästöistä per asukas ei ole oikein harvaan asutulle maalle. Nyt EU on perinyt vihreän ilmastomanttelin ja sen alla suhmuroidaan päästökauppoja.

Eelis Pulkkinen

Orivesi

Kommentoi