Lukijoilta: Suojatieturvallisuus kuuluu autoilijoille ja liikennesuunnittelulle

Suojatieturvallisuus puhuttaa taas Seinäjoella, eivätkä vanhemmat turhaan ole vaatimassa tekoja lastemme turvallisen koulutien puolesta. Jälleen kerran asian ympärillä käytäviä kommentteja lukiessa nousevat mieleen vanhempien vuosikymmeniä kestäneet taistelut etenkin Ruukintien turvallisuudesta, johon myös itse olen viime vuodet pyrkinyt omalta osaltani vaikuttamaan.

Vanhempien vaatimukset suojatieturvallisuuden parantamisesta menevät jälleen siihen, että keskusteluun nostetaan lähinnä lasten liikennesääntöjen parempi opettaminen. Liikennesuunnittelussa taas nousevat esiin lähinnä huolet autoilijoille aiheutuvasta haitasta, jos liikennettä pyritään erilaisilla toimilla hidastamaan. Autoilijan velvollisuus on kuitenkin jo normaalistikin kiinnittää erityistä huomiota suojatien kohdalla, joten jo oikean ajotyylin tulisi hidastaa liikennettä. Näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan, joten liikennesääntöjen parempi opettaminen olisikin usein aiheellista etenkin aikuisille.

Seinäjoella on vuosikaudet rakennettu liikenneinfraa yksityisautoilun näkökulmasta ja tämä asenne valitettavasti näkyy vahvana edelleen.

Kasvavassa kaupungissa pitää kuitenkin pystyä huolehtimaan yhä enemmän kevyestä liikenteestä ja hyväksyä se tosiasia, että autolla liikkuminen ei voi olla yhtä sujuvaa kuin ennen. Ei etenkään väylillä, jossa liikkuu runsaasti lapsia ja nuoria.

Uusi tieliikennelaki velvoittaa autoilijaa yhä enemmän ennakointiin.

Yksi iso huomio koskee etenkin suojateitä. Autoilijan on toki aina hyvä ennakoida myös lapsen mahdolliset äkkinäiset liikkeet. Lapsi voi yllättäen pyöräillä suojatien yli ja tämäkin on hyvä ennakoida hiljentämällä vauhtia hyvissä ajoin ennen suojatietä. Lapsi kun ei vielä havainnoi liikennettä samalla tavalla kuin aikuinen.

Meidän autoilevien aikuisten harteilla onkin suurin vastuu siitä, että suojatiet ovat turvallisia. Kun edelleen kuitenkin näyttää siltä, että tätä turvallisuutta on liian monen vaikea toteuttaa, on otettava toiset keinot käyttöön.

Turvallisuutta ja myös autoilijan huomion kiinnittämistä suojatiehen voidaan hyvin tehostaa erilaisin toimin liikennesuunnittelulla, vaikka se sitten hidastaisikin muutaman sekunnin autoilijan matkaa.

Toivon, että Seinäjoen kaupungin liikennesuunnittelussa voidaan jo pian hyväksyä, että sujuvaan liikenteeseen kuuluu muutakin, kuin nopea pääsy autolla paikasta A paikkaan B.

Tuomas Ojajärvi (vihr.)

kaupunginvaltuutettu

Seinäjoki

Kommentoi