Lukijoilta: Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin

Suomessa perustuslakituomioistuimen korvaa poliitikoista koostuva eduskunnan perustuslakivaliokunta. Se ei siis ole puolueeton, koska minä en vain usko, että poliitikko saa käännettyä aivonsa riippumattoman tuomarin moodiin, kun astuu perustuslakivaliokunnan kokoushuoneen ovesta sisään.

Viimeksi sitä ilmeni, kun valiokunta käsitteli kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan purkua, että häntä voidaan syyttää vieraslaji -sanan käytöstä eduskunnassa ihmislajia koskien. Sitä paitsi ihmislajejahan on elossa vain yksi, homo sapiens.

Myös edellisen soten lakien käsittelyssä perustuslakivaliokunnassakin oli poliittisia painotuksia.

Suomessa varjellaan muuten vallan kolmijakoa, lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta, mutta perustuslakivaliokunnassa on kaikkia kolmea yhdessä.

Myös oikeustieteellisessä pätevyydessä on toivomisen varaa. Valiokunnassa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viisitoista varsinaista jäsentä. Puheenjohtaja on nyt kyllä varatuomari ja varapuheenjohtaja ja yksi jäsenistä on oikeustieteen maistereita. Maallikkoja, lautamiehiä, on siis paljon. Heidän toimikautensa on korkeintaan neljä vuotta. Valiokunta joutuukin turvautumaan ulkopuolisiin asiantuntijoihin. Esimerkiksi Mäenpään asiaa käsitellessään valiokunta kuuli kuutta professoria. Kovin tuntuu tuo perustuslaki olevan tulkinnanvarainen.

Perustuslainkin osalta sen tulkinta ja toimeenpano on syytä siirtää poliittiselta puolelta oikeusjärjestelmän puolelle kokeneista oikeusoppineista muodostuvalle pysyvälle perustuslakituomioistuimelle. Jo uskottavuudenkin vuoksi.

Muuten, vaikka en olekaan perussuomalaisten kannattaja, niin mielestäni Juha Mäenpään lipsahdusta ammutaan kuin tykillä kärpästä.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi