Lukijoilta: Suomen EU-keskustelu Pohjanmaalla

Tätä vuotta ovat värittäneet koronakriisi, Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja valkovenäläisten kansannousu autoritääristä presidenttiään vastaan. Pienemmälle on jäänyt uutinen Suomen 25-vuotisesta taipaleesta Euroopan unionissa.

Maailma on hyvin erilainen kuin vuonna 1995 ja hyvä niin. Tämän ajan nuori sukupolvi ei ole nähnyt aikaa ennen EU-Suomea. Olemme saaneet kokea vapaan liikkuvuuden sekä Erasmus-vaihtojen ja euron hyödyt. Ei ole ihmekään, että suomalaiset ovat poikkeuksellisen EU-myönteisiä. Vuoden 2018 Nuorisobarometrin mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista nuorista kokee Euroopan unionin jäsenyydestä olleen Suomelle hyötyä, minkä lisäksi nuoret mieltävät Suomen osana EU:na.

Taloustutkimuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan vuonna 2018 suomalaisista nuorista 82 % on sitä mieltä, että Suomen asema maailmalla on vahvempi EU:n jäsenenä.

Kuitenkin julkinen keskustelu Euroopan unionista kilpistyy aina nettomaksuosuuteen tai tuoreimpina elvytysrahastoon ja vegenakkeihin. Puhumattakaan epäisänmaallisista puheenvuoroista, jotka kannattavat Suomen EU-eroa.

Keskustelu on siis auttamattomasti eri planeetalla kuin suomalaisten nuorten arki. Euroopan unioni kun kuitenkin on paras areena ratkaista globaaleja haasteita ilmastonmuutoksesta turvallisuuspolitiikkaan.

Olisiko nyt sopiva hetki keskustella EU:sta faktapohjaisesti ja laajemmin? Me olemme ainakin valmiita.

Riku Hirsimäki

puheenjohtaja

Mohamed Shimer

varapuheenjohtaja

Joonatan Pöntinen

varapuheenjohtaja

Iida Laurila

hallituksen jäsen

Vaasan Eurooppanuoret

Kommentoi