Lukijoilta: Suomen palauttaminen sille kuuluvalle arvolle

Muutama päivä sitten tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan alkamisesta, jolloin itsenäisyyttämme uhattiin voimalla. Nämä koitokset selvitimme kovilla uhrauksilla ja yhtenäisen kansakunnan tarmolla.

Sotien jälkeen maatamme jälleenrakennettiin urakalla ja silloin vallitsivat hyvin perinteiset suomalaiset arvot, eli koti, uskonto ja isänmaa. Ne muodostivat sen terveen arvopohjan, josta ponnistettiin kuka mihinkin omalla koulutus- ja työurallaan. Vaikka ihmiset ovat aina erilaisia ja heillä on omat elämänsä, niin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten meillä Suomalaisilla oli paljon enemmän yhteisiä kokemuksia kansankuntana.

Voikin sanoa, että Suomessa vallitsi tietynlainen terve yhtenäiskulttuuri, jossa suurimmalla osalla ihmisistä oli tietynlainen peruskunnioitus yhteiskuntaa koossa pitäviä asioita kohtaan.

Omaa maata, omaa kieltä ja kulttuuria ei ole koskaan Suomen itsenäisyyden historiassa kyseenalaistettu niin paljon kuin viime aikoina. Presidentti Tarja Halosen aikana yhteiskuntamme alkoi ajautua väärille urille, kun Halonen keskittyi isänmaan sijaan parantamaan maailmaa ja hänen johdollaan Suomi teki epäisänmaallisen päätöksen irtaantua Ottawan maamiina-sopimuksesta.

Pian juhlimme itsenäisyytemme 102-vuotispäivää ja voin todeta, että itsenäisyydestämme ovat enää rippeet jäljellä EU-aikana. Poliitikkomme ovat myyneet tätä maata pala palalta ja nyt alkaa olemaan viimeiset hetket palauttaa maamme oikeille raiteille. Moni suomalainen on väsynyt ja pettynyt epäisänmaalliseen menoon, jossa kaikkea suomalaisuuteen kuuluvia asioita väheksytään, hävetään ja jopa halveksutaan.

Aikoinaan 1600-luvun Englannissa oli joulunvietto kielletty, syynä oli kuningas Kaarle I:n halu viedä anglikaanista kirkkoa katoliseen suuntaan, mikä sai puritaanisen parlamentin takajaloilleen, koska katolilaisuuden myötä kirkkopyhien juhlinta olisi vain korostunut.

Viime kuussa saimme lukea eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisusta, jonka mukaan koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun perusteissa todetaan, että koulun joulujuhla on osa opetusta, jonka tulee siten olla lain mukaan uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta.

Tämä on mielestäni ensi askel koko joulun kieltämiseen. Kuten näemme, ajat eivät ole paljon muuttuneet. Niin 1600-luvun Englannissa kuin 2000-luvun Suomessa kahden eri maan perinteitä uhkaavat uskonnolliset taustatekijät.

Suomessakin leviää kovaa vauhtia eräs uskonnollinen suuntaus, jonka varjolla tietyt epäisänmaalliset tahot ovat alkaneet murentaa Suomen kristillisiä perinteitä ja tapoja, kuten tämä koulujen joulujuhlien järjestämisen kirkossa toteaminen lainvastaiseksi.

Kun joulurauha oli julistettu entisajan Suomessa, niin rangaistukset rikoksista olivat joulurauhan aikana kaksinkertaiset. Eli joulurauha oli oikea joulurauha, jota kunnioitettiin ja jos ei, niin tämän perinteen rikkomisesta seurasivat ankarammat rangaistukset.

Olisi nykyaikanakin paikallaan palauttaa joulurauhan kaksinkertaiset rangaistukset tai edes huomioida juhla-aika, se olisi myös perinteiden kunnioittamista.

Elämme monin paikoin liian nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa perinteet katoavat ja ihmisiä ei tässä maassa yhdistä juuri mikään. Ilmastonmuutoksesta ei tulla saamaan uutta uskontoa, vaikka niin jotkut haluaisivatkin.

Näin uuden vuodenkin jo lähestyessä on syytä toivoa hartaasti, että Suomi nousee vielä siihen arvoonsa, mitä se oli ennen. Silloin kaikilla suomalaisilla oli vielä itsetuntoa olla Suomalainen, eikä minkäänlainen suomalaisuuden väheksyntä tullut kuuloonkaan.

Kaikesta huolimatta aion tulevana perjantaina 6.12. nostaa maljan esi-isillemme, joiden ansiosta voin tämänkin mielipiteeni tuoda esiin.

PS:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi