Lukijoilta: Suomen rahataloudesta

Suomessa pyöritellään suuria rahasummia, mutta sillä rahalla ei saa mitään, kun kaikki on niin kallista. Suomen valtiollakin on velkaa 130 miljardia.

Ruokatarvikkeiden hinta on nostettu arvonlisäverolla korkeaksi. Minun mielestäni ruokien arvonlisävero pitää poistaa, mutta muista tavaroista voi periä arvonlisäveroa. Rahalla ei juuri mitään saa, kun raha on menettänyt arvonsa.

Nykyään palkat ovat 15 euroa tunnilta ja sosiaalikulut ovat yhtä paljon. Kiinassa ovat palkat kolme euroa tunnilta ja sosiaalikuluja ei ole paljon mitään. Suomessa työikäisille annetaan lopputili ja Kiinaan on perustettu uusia tehtaita.

Silloin kun minä menin töihin, palkka oli 1,85 markkaa tunnilta. Tuolla rahalla sai yhtä paljon tavaraa kuin nykyään saa 15 eurolla. Suomessa teollisuustoiminta ei ole kannattavaa, kun palkat ovat niin korkealla, siis palkat ovat korkeammat kuin ihmisten työ on kuukaudessa.

Asia on niin, että Suomeen ei kannata teollisuuslaitosta perustaa. Minä menin töihin vuonna 1967. Paavo Lipponen pani arvonlisäveron Suomen tasavaltaan. Olin silloin 17-vuotias, kun menin töihin Kauhajoen talotehtaalle.

Olen ehdottanut, että Suomessa pitää pienentää kustannustasoa 50 %. Ei ole oikein, että Suomesta viedään tehtaat Kiinaan. Nokia meni Kiinaan 1990 ja sen jälkeen meni vielä kuusikymmentä teollisuuslaitosta, kun Jorma Ollila kertoi muille toimitusjohtajille, kuinka edullista Kiinassa on pyörittää teollisuuslaitosta. Ei tällainen toimintatapa ole mistään kotoisin. Suomen pääministeri vain sanoo, että perustakaa Suomeen uusia tehtaita ja teollisuusyrityksiä.

Jorma Nurmiranta

Kauhajoki

Kommentoi