Lukijoilta: Suomen turvallisuudesta

Maria Tolppanen kirjoitti 11.11.2017 Pohjalaisessa turvallisuudesta. Loppukaneettina oli lause: ”Kaikesta huolimatta Suomi on erittäin turvallinen maa, ainakin toistaiseksi”. Tuo ”toistaiseksi” saattaa jäädä lyhyeksi ajaksi, elleivät poliitikot ala ymmärtää niin sanotusti ”viisareiden asentoa”.

Eräs turvallisuuden mittari on poliisien määrä. Lehtitietojen mukaan heitä on Suomessa tällä hetkellä noin 7 200. Suomea alueellisesti huomattavasti pienemmässä Tanskassa heitä on yli 10 000.

Suomen pitäisi lisätä poliisityön arvostusta mm. parantamalla palkkausta. Jo nyt poliisikoulutukseen hakeutuu aina vain vähemmän henkilöitä, kursseja ei saada täyteen.

Radikalisoituneet islamistit ja lisääntyvä paperittomien pakolaisten määrä ovat jo nyt uhka turvallisuudelle. Palautuksia pitäisi välittömästi tehostaa ennen kuin tilanne eskaloituu. Turha hyssyttely tässä asiassa on turhaa, on pantava toimeksi.

Tolppanen kirjoittaa myös Nato-jäsenyydestä. Suomalaiset ovat tässä asiassa uskomattoman sinisilmäisiä.

Kun Neuvostoliitto hajosi, Suomen olisi pitänyt seurata Baltian maita ja hakea ripeästi Nato-jäsenyyttä. Sekasorto Venäjällä oli silloin sitä luokkaa, että Suomen Nato-jäsenyyteen ei olisi kiinnitetty kummoistakaan huomiota, kuten ei Baltian maiden jäsenyyteenkään kiinnitetty.

Mutta silloinen presidentti (kuten aika lailla nykyinenkin) oli niin kallellaan Venäjälle, ettei rohkeus riittänyt.

Kansanäänestys Natosta olisi hullutusta. Suurin osa äänestäjistä antaisi äänensä tunteiden, ei faktojen perusteella.

Näin tärkeää asiaa ei voi päättää tunnepohjalta. Sitä paitsi kansanäänestyksen tulosta tultaisiin taatusti manipuloimaan moninaisin keinoin, Venäjän trollitehtaat etunenässä.

Suomessa on demokraattisesti valitut presidentti ja eduskunta, heillä on jo kansan antama mandaatti.

Heidän pitää kantaa vastuunsa eikä piiloutua kansanäänestysvaatimuksen taakse. Olisi myös syytä kumota monet Natoon liittyvät harhaluulot kuten suomalaisten sotilaiden pakko-osallistuminen sotiin, Naton kalleus jne.

Nato on puolustusliitto. Sanotaan mitä sanotaan, maantieteellinen asemamme Venäjän naapurina on suurin syy jäsenyyden hakemiselle. Se mitä tapahtui Krimille, voi ison kriisin tullessa tapahtua myös Suomelle.

Ja fakta on, että Suomen armeijan Venäjä voittaa mutta ei taatusti pärjää Natolle, ei edes yritä. Venäjä ei ole uhannut yhtäkään Nato-maata.

Ja fakta on myös, että en todellakaan usko, että Ruotsin armeija tai muut EU-maat kriisin sattuessa ryntäävät puolustamaan Suomea.

Jäsenyyttä pitää hakea hyvän sään aikana.

Toivottavasti Nato-jäsenyys nousee kunnolla esiin tulevissa presidenttiehdokkaiden vaalitenteissä.

Tolppasen mainitsemista muista uhista kuten valemediasta, kyberturvallisuudesta ja nettiuhasta olen samaa mieltä.

Medioiden luotettavuus on kaikin keinoin turvattava.

HENRIK GRÄSBECK

Vaasa

Kommentoi