Lukijoilta: Suomi kulkee vastavirtaan

Maa toisensa jälkeen kieltää turkistarhauksen ja EU:ssakin valmistellaan koko unionin laajuista kieltoa.

Suomessa uidaan vastavirtaan: turkistarhausta kasvatetaan ja eläinsuojelulainsäädännön muutoksia vastustetaan ja viivytetään viimeiseen asti. Kuten monen muunkin ympäristölle tai eläimille haitallisen alan tapauksessa, näyttää turkistarhauksen kieltämisen esteenä olevan lähinnä yksi syy: työpaikat.

Mitä kaikkea maailmanhistorian aikana onkaan työpaikoilla oikeutettu? Turkistuotannon perusteleminen työllistämisellä on yhtä heikoilla kantimilla kuin lihantuotannon perusteleminen sillä, että makaronilaatikko on hyvää.

Kuten jo hieman kliseiseksi käynyt sanonta toteaa, on työelämä jatkuvassa murroksessa. Enimmillään turkistarhoja oli Suomessa 1980-luvulla, jolloin niitä oli yli 8 000. Nykyään määrä on pudonnut 900 tietämille.

Jatkuvan talouskasvun kiilu silmissä liputetaan vientiä unohtaen eläimet ja ympäristö. Vaikka kotimaan markkinoiden kysyntä laskee ja tuotanto käy taloudellisesti haastavaksi, saatetaan tuotantomääriä jopa nostaa viennin avulla. On perin juurin kummallista, että tiettyjä aloja tekohengitetään, kun kaikille osapuolille parempi ratkaisu olisi hallittu siirtyminen ekologisesti, eettisesti ja terveydellisesti kestäviin tuotteisiin.

Työllistäminen, vienti ja verotulot. Näillä siis mennään Suomessa vuonna 2021. Eläinten oikeudet mitätöidään, ympäristöstä ei piitata ja ihmisten terveys riskeerataan.

Kun muun maailman moraalikäsitys alkaa kääntyä turkistuotantoa vastaan, painaa ala kaasua ja suuntaa sinne, missä moraali näiltä osin on vielä löyhempää. Kuinka tämä on perusteltavissa eettisesti?

Eläinoikeuspuolue ehdottaa, että eläintuotantoa aletaan ajaa alas tuottajille suunnattujen lopetustukien ja lainojen anteeksiantamisen avulla. Tuottajilta ei siis vedettäisi mattoa alta ja jätettäisi yksin selviytymään, vaan heille mahdollistettaisiin tuettu siirtyminen tuotantoalasta toiseen.

Jarno Huusko

Eläinoikeuspuolueen hallituksen varajäsen

Sanna Kaski

Eläinoikeuspuolueen hallituksen jäsen

Kommentoi