Lukijoilta: Suomi on syöksykierteessä

Ulkomaalaiset työttömät maksavat veronmaksajille noin 70 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tähän laskelmaan on otettu mukaan asuinkustannukset, työttömyyskorvaukset ja niin edespäin. Yhden ulkomaalaisen työttömän kustannus kuukaudessa on noin 2 000 euroa. Eli heidän hyvinvoinnistaan maksamme vuodessa rapiat 850 miljoonaa. Tässä laskelmassa ei kuitenkaan ole mukana niitä ulkomaalaisia työttömiä, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden.

Kun työttömien määrä kasvaa, niin samalla kasvavat myös menopaineet julkisessa taloudessa erilaisten tukien saajien lisääntyessä. Väkisinkin tämä suututtaa työssäkäyviä ihmisiä ja motivaatio työntekoon alkaa lähennellä nollaa nykyisillä palkkatasolla ja elinkustannuksilla.

Mitäpä jos iso määrä suomalaisia päättäisikin huomenna jättää työelämän lopullisesti ja jättäytyä tukien varaan? Valtionhan on perustuslain mukaan huolehdittava siitä, että jokaisella on toimeentulo, siten myös jokaiselle työttömälle suomalaiselle on pystyttävä takaamaan toimeentulo.

Ei tarvitse ihmetellä, että täällä on työttömyyttä, jos saat työssä käymällä vain 50 euroa enemmän käteen kuin sillä, että eläisit tuilla, niin ketä houkuttelee työnteko?

Ottaen huomioon nykyisten työmarkkinoiden karun todellisuuden työntekijöille, niin voidaan todeta, että pimeän työn tekeminen ei ole koskaan ollut niin houkuttelevaa kuin tänä päivänä.

Suomi kopioi aina ne huonoimmat asiat Ruotsista. Miksemme hyviä?

Ruotsalaiset pystyvät ja uskaltavat laittaa elämiseen paljon enemmän rahaa kuin suomalaiset. Ruotsissa on huomattavasti pidempi maksuaika asuntolainoissa, mikä mahdollistaa köyhemmänkin ruotsalaisen kuluttavan enemmän arjessaan kuin suomalainen.

Siellä pystyy edesmenneen vanhemman jälkipolvi jatkamaan kuolinpesän lainanlyhennystä ja muuttamaan heidän asuntoonsa halutessaan. Mitä tehdään Suomessa? Laitetaan perintövero. Ne, joilla ei ole varaa sitä maksaa, joutuvat myymään perintönsä, ehkä lapsuuden kotinsa.

Ruotsalaiset pystyvät laittamaan rahansa elämiseen ja ruotsalaisten hyvinvointi näkyy myös päällepäin. Perheillä on varaa käydä ravintoloissa viikoittain syömässä. Ainoastaan varakkailla suomalaisilla on varaa kokoontua tuttujen kanssa ravintoloihin. Suomalaisen peruskansalaisen kaikki rahat menevät ruokaostoksiin ja asumiseen.

Ruotsi on hyötynyt oman valuutan, kruunun säilyttämisestä. Suomi teki ison virheen liittyessään euroon. Euron myötä Suomessa ovat kallistuneet palveluiden hinnat enemmän kuin muissa euromaissa keskimäärin.

Suomessa ei ole tehty mitään sen eteen, että kuluttajien ostovoimaa parannetaan. Meillä on vain veroja, kalliit asumisen ja liikkumisen kustannukset.

Tämän päivän Suomessa on ennen kaikkea kysymys siitä, että meidän suomalaisten, ikämme töitä tehneiden ihmisten rahoista otetaan iso siivu pois veroina ja kalliina elinkustannuksina. Kasvava osa suomalaisista ei voi kokoaikaista työtäkään tekemällä ostaa juuri mitään ylimääräistä tai tehdä irtiottoja arkeen.

Meidän työssäkäyvien ja eläkeläisten selkänahasta maksetaan nämä sosiaaliedut, joita ei ole tarkoitettu ns. uusille tulijoille. Kuka vain voi tulla nauttimaan meidän selkähiestämme otetuista rahoista.

Jotta Suomi saadaan takaisin oikeille raiteille ja ostovoimaa parannettua, niin lainsäädäntöämme on muutettava ja estettävä elintasosiirtolaisuuden tulo Suomeen.

Brexitin myötä Britanniassa aloitettiin heti maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmän luominen, jolla maahantulon ehtoja EU-eron jälkeen kiristetään huomattavasti. Brexit tulee osoittamaan sen, että kun maassa on tarpeeksi poliittista tahtoa, niin asioita saadaan muutettua parempaan suuntaan.

Suomessa ei vielä tälläkään hetkellä ole tahtoa kiristää maahanmuuttopolitiikkaa ja sosiaaliturvan saamisen ehtoja ulkomaalaisille. Kun se poliittinen tahto tulee, niin pahoin pelkään, että silloin on liian myöhäistä tehdä enää mitään, kun Suomen talous on jo ajettu kuralle Euroopan Unionin takapuolta nuolemalla.

PS:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi