Lukijoilta: Suomi väistötilana

Suomi ei ole erillään maailmasta. Voimme luoda kielipelin, jossa niin tapahtuu mutta tottahan se ei ole.

Kun kirjoitan tätä, niin maapallolla ihmiskunnan väkiluku tänä vuonna on kasvanut noin 70 000 000 ihmisellä. Väestönkasvu ei ole pysähtymässä! Tämä liittyy ilmiöön, jota kutsun nimellä ihmistsunami.

Maapallon kohtalokkaimmat käsitteet tällä hetkellä ovat elintila, väistötila, ilmastonmuutos ja ihmistsunami. Niiden avulla pystytään arvioimaan, mitä planeetan lähitulevaisuudessa tapahtuu.

Missä elintila loppuu ilmastonmuutoksen ja muiden syiden vuoksi, sieltä lähdetään etsimään väistötilaa. Ihmistsunamin paine synnyttää vaellusaaltoja. Ne lähtevät liikkeelle ympäri maapalloa sinne, mistä löytyy elinkelpoista väistötilaa.

Tässä on hyvinkin ratkaisevaa ihmiskunnan jättiläiskasvu. Tsunamiaallot tulevat toimiviin yhteiskuntiin, jotka pystyvät olemaan väistöyhteiskuntia niin kauan kuin pystyvät.

Käytän käsitettä ihmistsunami siksi, että se summaa planetaarisen väestöllisen tapahtumisen ja tietenkin sillä yksittäisen ihmisen tasolla on hädän kasvot. Ihmiset hakevat turvapaikkaa ja Suomen osa on näillä näkymin olla turvapaikka kestävyytensä rajoille saakka ja ehkä niiden ylikin.

Kaikissa väestöllisissä arvioissa tulee huomioida se, mitä yllä kirjoitan. Oleellinen kysymys on se, miten Suomi kestää muualta saapuvia vaellusaaltoja, koska ne ovat tulossa ilmastonmuutoksenkin vuoksi.

Ilmastonmuutosta pelleytetään, koska se ei vielä näy dramaattisesti Suomen luonnonolosuhteissa mutta se tapahtuu globaalilla tasolla ja se ilmeisesti on meillä havaittavissa kaikkein konkreettisimmin lähivuosikymmeninä tulija-aaltojen paineena.

Kaikkeen realistiseen yhteiskuntasuunnitteluun pitää sisällyttää ajatus Suomesta väistötilana, koska sellainen ei ole todellisuuskuvan ylilyöntiä vaan sen päivittämistä.

Väestö Suomen maa-alueella ei suinkaan tule vähenemään. Ei kannata huolehtia vähenemisestä. Lisäksi tulijat tuovat mukanaan suuren synnyttämisen periaatteensa.

Ongelma on siinä, miten yhteiskuntamme rakenteet ja tuotannollinen talouselämä selviävät tästä kaikesta niin, ettei tapahdu elintason valtavaa romahdusta.

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi