Lukijoilta: Suomi, YK ja Israel

Suomi on valittu YK:n ihmisoikeuskomission jäseneksi 2022–2024. En ilahtunut asiasta, enkä pidä sitä hyvänä. Tämä johtuu siitä, kun ihmisoikeuskomissio on jatkuvasti monien vuosien ajan keskittynyt epäoikeudenmukaiseen ja asiattomaan Israelin tuomitsemiseen, mutta todelliset ihmisoikeuksia polkevat maat ovat päässeet yleensä varsin helpolla

Suomen äänestyskäyttäytyminen YK:ssa Israelia koskevissa asioissa on lisäksi ollut hyvin epäoikeudenmukaista ja Israelia yksipuolisesti tuomitsevaa.

Onko muslimimaiden mielistely Suomen ulkoministeriölle tärkeämpää kuin tosiasioiden ja oikeuden puolustaminen? Tämä tuli esiin YK:ssa äskettäin mm. ”rasisminvastaisen” Durban IV -konferenssin yhteydessä, johon Suomi pakkomielteenomaisesti halusi osallistua, vaikka esimerkiksi enemmistö EU-maista (mm. Israel-vastaisuudestaan tunnettu Ruotsi) sitä boikotoi sen sisältämän räikeän ja rasistisen antisemitismin ja Israel-vastaisuuden takia. Eikä kyse taida olla vain nykyisestä ulkoministeristä Pekka Haavistosta, kun sama touhu pelasi myös Timo Soinin aikakaudella, puhumattakaan Erkki Tuomiojan aikakaudesta.

Suomen ulkoministeriön neuvonantajana toimii Ulkopoliittinen Instituutti. Ehkä koko systeemissä voisi olla parantamisen varaa?

Jos Suomi olisi toiminut ja toimisi edes jatkossa vähän reilummin Israelia kohtaan, niin Suomen ihmisoikeuskomission jäsenyyteen voisi suhtautua ymmärtäväisemmin. YK:ssa on vain se iso ongelma, kun islamia siellä ei saa lainkaan arvostella eikä kritisoida, mutta Israelin arvostelulla ja kritisoimisella ei tunnu olevan mitään rajaa.

Todellisten ihmisoikeusasioiden käsittely on ihmisoikeuskomissiossa todella vinoutunut, tuomitsevat äänestyslauselmat siellä 2006–2021: Israel 95, Syyria 37, Pohjois-Korea 14, Iran 11, Eritrea 11, Venezuela 2. YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan päätöslauselmat 2015–2021: Israel 4, maailman muut maat 0. YK:n yleiskokouksen tuomitsevat päätöslauselmat 2015–2021: Israel 112, Venäjä 13, Syyria 8, USA 8, Pohjois-Korea 6, Iran 5, Myanmar 5.

Suomi on osallistunut vuodesta 2015 YK:ssa 116 kertaa Israelia koskeviin äänestyksiin, joissa Suomi on pidättäytynyt äänestämästä 24 kertaa ja äänestänyt Israelin tuomitsevan päätöslauselman puolesta 92 kertaa.

Kertaakaan Suomi ei ole puolustanut Israelia.

Minusta Suomella olisi tässä korjattavaa.

Harri Yli-Huita

Laihia

Kommentoi